Linkovi

Opozicija podnijela inicijativu o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi i smjeni predsjednice Skupštine


ARHIVA - Skupština Crne Gore
ARHIVA - Skupština Crne Gore

Grupa poslanika Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Demokrata, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijela je u srijedu parlamentu predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore premijera Dritana Abazovića i inicijativu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

32 poslanika partija i koalicija koje su sa pokretom URA-om Dritana Abazovića činili prethodnu parlamentarnu većinu, prije nego što je URA otkazala povjerenje Vladi Zdravka Krivokapića, zatražili su vanredno zasijedanje parlementa na kome bi se glasalo o Vladi i smjeni Đurović. Skupština će se o tim pitanjima izjasniti na zasijedanju koje je predsjednica skupštine zakazala za 2. septembar.

“Vlada Dritana Abazovića u kontinuitetu je pokazivala nemoć da se odbrani od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je dovelo do međusobnog nepovjerenja i teških obračuna unutar same Vlade”, navodi se u predlogu i ocjenjuje da je to “izazvalo nesigurnost i ekstremizaciju prilika u Crnoj Gori”.

U predlogu se navodi da je “u tako nezdravom ambijentu došlo do toga da najviši funkcioneri Vlade jedni druge nazivaju fašistima i mafijašima”.

“Vlada nije izgradila atmosferu povjerenja, nije pokrenula široki politički dijalog, a time nije aflrmisala dogovor političkih subjekata, što je za posledicu imalo nastavak blokade u radu Sudskog savjeta i Ustavnog suda. Ovim je doslo do zaustavljanja reformi u sudstvu, čime je u sadašnjem vremenu značajno usporena borba protiv organlzovanog kriminala i korupcije, a sto je najvazniji preduslov za nastavak evropskih integraclja”, navodi se u predlogu.

Prethodno je inicijativu za glasanje o nepovjerenju Abazovićevoj Vladi podnijela Demokratska partija socijalista, nezadovoljna sadržajem Temeljnog ugovora koji je Vlada sklopila sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a sjednica je zakazana za petak 19. avgust.

Premijer Abazović rekao je u srijedu da relaksirano čeka glasanje o nepovjerenju Vladi 19. avgusta, navodeći da “nema ništa protiv da se konstituiše nova većina u Skupštini Crne Gore”, te da bi “eventualno, nova većina trebalo da se iskristališe što prije”.

"Vidjećemo šta će biti 19. avgusta, možda se pojavi još jedna inicijativa. Vidjećemo šta će i sa njom biti, ako se 19. ne dogodi ništa. Što se mene tiče, ja sam potpuno relaksiran. Mislim da smo u 100 dana uradili mnogo stvari. Zemlja treba da ide dalje u stabilnost", poručio je Abazović.

XS
SM
MD
LG