Linkovi

Vlada CG nastavlja pregovore o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore


Arhiva - sednica Vlade Crne Gore (Foto: www.gov.me)
Arhiva - sednica Vlade Crne Gore (Foto: www.gov.me)

Vlada Crne Gore usvojila je u četvrtak dokument pod nazivom "Informacija o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore".

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je, međutim, mišljenje u vezi sa tom tačkom i rekao da ta, kako se izrazio, informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna Vlada kada je pregovarala sa ostalim vjerskim zajednicama.

"Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kome treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane i poslije toga izvještaj Vladi kako su rezultirali pregovori. Ovog nema ovdje iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bi ušli u pregovore to mora biti formalno", rekao je Krivokapić na sjednici Vlade.

Ministar Krivokapić je, takođe, pitao i sa kim Crna Gora pregovara...

Odgovarajući šefu crnogorske diplomatije ministar pravde Marko Kovač kazao je da Krivokapić, kako se izrazio, uporno pokušava da to pitanje prevede na teren politike.

"Ovo sve što ste rekli je lijepo, ali nije tačno. Što se tiče strana to su vjerske zajednice prema kojima smo otvoreni da u postupku regulišemo međusobna prava i obaveze. Što se tiče platforme, ona nije potrebna. Ne vidim ni u jednoj vjerskoj zajednici elemente međunarodnog pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa odeđenim subjektima međunarodnog prava", pojasnio je Kovač.

Krivokapić je regovao rekavši da, prema usvojenoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC, jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara, dodavši da ona nije registrovana u Crnoj Gori.

"Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Ne pregovarate sa SPC, nego sa četiri eparhije SPC registrovane u Crnoj Gori, da budemo vrlo precizni , to su ugovorne strane sa kojima pregovarate. Naravno, pregovarate i sa ostalim vjerskim zajednicama koje su u informaciji nabrojane, piše i Crnogorska pravoslavna crkva" , kazao je Krivokapić i dodao da "podržava nastavak pregovora sa četiri eparhije SPC da bi se postigao dogovor u okviru Ustava i pravnog sistema Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Ministar pravde Marko Kovač, takođe, je saopštio da "radni tim neće pregovarati sa jednom, nego sa više vjerskih zajednica koje pokažu namjeru za tim".

Crnogorski premije Dritan Abazović kazao je da "ugovor treba da se potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije".

"Mi uzimamo obavezu da im kao država zaštitimo Ustavom zagarantovana prava, to ćemo raditi prema svim vjerstim zajednicamam računajući i Crnogorsku pravoslavnu Crkvu ", kazao je Abazović na sjednici Vlade.

On je, takođe, rekao da kada su posrijedi kulturna dobra "njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru", poručivši da "građani mogu da budu spokojni".

XS
SM
MD
LG