Linkovi

Škola u Teksasu u kojoj se dogodilo masovno ubistvo "biće srušena"


Memorijal za ubijenu decu i nastavnike ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu
Memorijal za ubijenu decu i nastavnike ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu

TEKSAS - Osnovna škola u Juvaldeu, u kojoj su ubijeni 19 učenika i dve učiteljice, biće srušena, najavio je gradonačelnik Don Meklolin.

Objava o rušenju stigla je istog dana kada su zvaničnici u Teksasu saopštili da je reakcija policije u školi bila "potpuni promašaj" i da je komandir stavio živote policajaca na terenu iznad života dece.

Meklolin nije rekao kada će zgrada škole biti srušena, ali je na sastanku gradskog veća izjavio da "ni deca, ni nastavnici ne mogu ponovo da odlaze u tu školu".

Direktor Odeljenja za javnu bezbednost Teksasa Stiven Mekro je, na pretresu u državnoj skupštini, rekao da je policijski komandir doneo "užasne odluke" i da policajci na terenu nisu bili dovoljno obučeni za takve situacije.

"Mnogo je dokaza koji pokazuju da je odgovor policije na pucnjavu u osnovnoj školi Rob bio potpuni promašaj i u suprotnosti sa svim etičkim normama o kojima smo učili".

Roditelji ubijene dece već su javno iskazivali nezadovoljstvo i bes zbog postupanja policije koja je oklevala da se suoči sa napadačem 24. maja.

Mekro je govorio o navodima da je policija čekala da se pronađe ključ od učionice, te da se zbog toga nije suočila sa napadačem koji je bio unutra. Kazao je da učionica nije bila zaključana, ali da policajci to nisu ni proverili pre nego što su krenuli u potragu za ključem.

"Nije bilo načina da napadač zaključa vrata učionice iznutra", rekao je Mekro.

Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa je neposredno nakon masovnog ubistva saopštilo da je 19 policajaca čekalo ispred učionice, a da je tek posle pola sata u učionicu ušao tim granične policije.

"Policajci su bili naoružani, deca nisu. Policajci su imali pancire, deca nisu. Policajci su bili obučeni, napadač nije. Jedan sat, 14 minuta i 8 sekundi - toliko su deca i učiteljice čekali da budu spaseni. Tri minuta pošto je napadač upao u zgradu, unutra je već bilo dovoljno policajaca sa pancirima koji su mogli da neutralizuju napadača", rekao je Mekro.

Dodao je da je šef školske policije u Juvaldeu, Pit Aredondo, "čekao radio vezu i oružje, pa oklope, pa tim za talačke situacije i na kraju ključ od učionice koji nikada nije bio potreban".

Aredondo nije govorio u državnoj skupštini Teksasa, ali je ranije izjavio da nije naredio policiji da sačeka sa ulaskom u zgradu škole.

XS
SM
MD
LG