Linkovi

Sankcije predsedniku Federacije i ministru zdravlja RS, Blinken kaže najgora kriza u BiH od 1995.


ARHIVA - Zgrada Sekretarijata za finansije u Vašingtonu (Foto: AFP/Olivier Douliery)

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije dvojici visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine: Marinku Čavari, predsedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, objavljeno je na vebsajtu sekretarijata. Kako je navedeno, oni su "ugrožavali stabilnost regiona podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa i institucija".

"Marinko Čavara i Alen Šeranić su pokušavali da sprovode etnonacionalističku i političku agendu nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine", izjavio je Brajan E. Nelson, podsekretar za terorizam i finansijska obaveštajna pitanja.

"Današnja mera pokazuje odlučnu posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine".

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u saopštenju naveo da "te destablizujuće aktivnosti podrivaju budućnost koju je BiH izabrala da bude deo evroatlantske zajednice i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal".

"BIH se suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, i njen razvoj ograničavaju etnonacionalističke stranke koje podržavaju pokroviteljske mreže. Vladajuća koalicija u entitetu Republike Srpske preduzima poteze da uspostavi paralelne strukture, koje podrivaju ovlašćenja institucija na državnom nivou i lideri Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini parališu demokratske procese u zemlji", ocenio je Blinken u saopštenju.

Poručio je i da će SAD "nastaviti da koriste sva svoja ovlašćenja da pozivaju na odgovornost one koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na Zapadnom Balkanu".

Blokiranje funkcionalnosti Federacije BiH

Marinko Čavara, predsednik Federacije BiH, odgovoran je za nominovanje sudija u Ustavni sud FBiH. Od 2019. godine, odbijao je da nominuje sudije sa liste kandidata koje je predlagalo Visoko sudsko i tužilačko veće da bi se popunila upražnjena mesta u sudu. Tim odbijanjem, Čavara je blokirao funkcionisanje sudskog Veća za vitalne nacionalne interese, tela koje se sastoji od određenog broja sudija Vrhovnog suda, a koje je formirano 2002. godine, u skladu sa amandmanima na Ustav Federacija BiH i od strane visokog predstavnika za BiH - navodi se u obrazloženju odluke o sankcijama.

Kako se dodaje, Veće za vitalne nacionalne interese ima zadatak da razmotri ključna pitanja koja otvore poslanici Doma naroda Parlamenta FBiH, i ima kljujčnu ulogu u ustavnom funkcionisanju federacije. Svojim nedelovanjem, Čavara je držao funkciju veća kao taoca, zarad svojih i političkih interesa svoje stranke.

Američka vlada je zaključila da je Čavara bio odgovoran, ili saučesnik u aktivnostima kojima je opstruisana ili ugrožena primena regoinlanih bezbednosnih, mirovnih, sporazuuma o saradnji ili međusobnom priznanju koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući sporazum iz Prespe 2018, Ohridski sporazum iz 2001, rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, Dejtonski sporazum, i tako dalje.

Promovisanje secesionističkih napora Republike Srpske

U saopštenju se podseća da je, u okviru rešenosti SAD da suzbiju destabilizujuću aktivnost u Bosni i Hercegovini, Sekretarijat za finansije sankcionisao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je „pokušao da dalje promoviše secesiju Republike Srpske, podrivanjem ovlašćenja državnih institucija BiH, uključujući i Agenciju za lekova i medicinska sredstva na državnom nivou“.

Danas je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da bi se dalje rešavalo to destabilizujuće ponašanje“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Šeranić promovisao secesionističke napore Republike Srpske, jer je vodio proces primene Zakona o lekovima i medincinskim sredstvima Republike Srske, koje je ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

„Tim zakonom, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavila bi se nova agencija za lekove isključivo u Republici Srpskoj i time bi se poremetila ovlašćenja Agencije za lekove i medicinska sredstva na državnom nivou... Zbog postojanja državne institucije koja služi i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uspostavljanje nove agencije remeti ili ugrožava primenu Dejtonskog sporazuma“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Šeranić sankcionisan „zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umešanosti u kršenja ili potez kojim se ometa ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili obostranom priznanju ili okvira ili mehanizma za odgovornost koji se odnose na Zapadni Balkan“.

Ministar zdravlja Republike Srpske, kako se navodi, takođe je sankcionisan zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umešanosti u akcije ili politiku koji podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Posledice sankcija

Iz Sekretarijata za finansije je poručeno da zbog današnjeg poteza, sva imovina ili udio u imovini sankcionisanih pojedinaca u SAD ili u vlasništvu ili pod kontrolom američkih državljana mora biti zamrznuta i prijavljena OFAC-u.

Podseća se i da se prema pravilima kancelarije, zabranjuju transakcije američkih državljana ili osoba u SAD, koje obuhvataju bilo koju imovinu ili udio u imovini sankcionisanih osoba. Američki državljani bi, kako se navodi, takođe mogli da budu suočeni sa civilnim ili krivičnim kaznama zbog kršenja sankcija.

11. aprila, SAD su takođe uvele sankcije Svetozaru Maroviću, bivšem predsedniku Skupštine Crne Gore i bivšem predsjedniku državne zajednice Srbije i Crne Gore. Takođe su sankcionisani bivši premijer Severne Makedonije Nikola Gruevski, i jedan entitet, iz četiri zemlje na Zapadnom Balkanu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tada je rekao da su SAD preduzele akciju da "sankcionišu aktere na Zapadnom Balkanu zbog destabilizujućih i koruptivnih aktivnosti" i da sa partnerima kao što je Velika Britanija "drže odgovornim one koji prijete stabilnosti, napretku i evropskoj integraciji regiona".

XS
SM
MD
LG