Linkovi

Zelenski pozvao na maksimalne sankcije Rusiji, Bajden kaže da Moskva mora da "skupo plati" zbog invazije


Čuvari nacionalne garde na groblju u Harkovu u istočnoj Ukrajini, 22. maja 2022.
Čuvari nacionalne garde na groblju u Harkovu u istočnoj Ukrajini, 22. maja 2022.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin "mora da plati skupu cenu zbog svog varvarstva u Ukrajini"

Tokom posete Japanu, Bajden je istakao da je veoma važno poslati poruku putem dugoročnih sankcija Rusiji.

Ako, posle svega što je uradio, dođe do približavanja između Ukrajinaca i Rusije, i ako se sankcije ne nastave na brojne načine, kakav signal to šalje Kini o pokušajima da silom zauzme Tajvan?", postavio je pitanje Bajden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ponedeljak je pozvao na pojačani pritisak na Rusiju, i u virtualnom obraćanju Svetskom ekonomskom forumu u Davosu poručio da je potrebno uvesti embargo na rusku naftu, blokirati ruske banke i zaustaviti kompletnu trgovinu sa Rusijom.

To bi trebalo da su sankcije - trebalo bi da budu maksimalne, tako da Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji poželi da vodi brutalni rat protiv nekog od svojih suseda jasno zna - da postoje neposredne posledice njihovih akcija", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se iz Kijeva učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, 23. maja 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se iz Kijeva učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, 23. maja 2022.

Da su takve sankcije uvedene pre tri meseca, dodao je Zelenski, rezultat bi bile "desetine hiljada spašenih života".

Zelenski je na konferenciji rekao da je svet na prekretnici.

“Ovo je zaista trenutak kada se odlučuje da li će brutalna sila vladati svetom", rekao je Zelenski.

Nekoliko sati ranije, Mihajlo Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač sa Rusijom i savetnik Zelenskog podsetio je na pitanje evropskog uvoza ruske nafte, navodeći da Rusija prodajom nafte svakog dana zaradi milijardu dolara.

Rusija nastavlja da ubija decu, siluje žene i uništava gradove", napisao je Podoljak na Tviteru. "Ukrajina nastavlja da brani evropske granice i demokratsku civilizaciju. Sami izvucite zaključke."

Lideri Evropske unije obećali su zabranu uvoza ruske nafte ali je tu inicijativu blokiralo nekoliko članica koje se u velikoj meri oslanjaju na energente iz Rusije.

U tekstu su korišćene i informacije agencija Asošijeted pres, AFP i Rojters.

XS
SM
MD
LG