Linkovi

Zelenski: Povlačenje ruskih snaga uslov za razgovore, poziv Šolcu da poseti Ukrajinu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se javnosti u Kijevu, 22. april 2022. (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se javnosti u Kijevu, 22. april 2022. (Foto: AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je nemačkog kancelara i predsednika da posete Ukrajinu 9. maja, kada Rusija obeležava pobedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Zapadni zvaničnici veruju da će ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiti proslavu Dana pobede da proglasi pobedu u Ukrajini ili eskalira konflikt.

Nemačka je deo zapadnog saveza koji podržava Ukrajinu, ali kancelar Olaf Šolc još nije posetio tu zemlju u znak solidarnosti, poput drugih evropskih lidera. Šolc se proteklih nedelja sporio sa ukrajinskim zvaničnicima zbog odbijanja Kijeva da u posetu pozove šefa države Franka Valtera-Štajnmajera, kojeg Ukrajina optužuje za bliske odnose sa Rusijom dok je bio na položaju šefa diplomatije.

Zelenski je u obraćanju londonskom Čatam hausu, u petak, rekao da je razgovarao sa Štajnmajerom i da je pozvao njega i Šolca da posete Kijev.

Dodao je da Šolc "može da preduzme veoma snažan politički korak i dođe u Kijev, 9. maja". Još nije poznato da li su nemački lideri na to pristali. Predsednica Bundestaga Berbel Bas bi trebalo da poseti Ukrajinu u nedelju, a u posetu toj zemlji uskoro dolazi i šefica diplomatije Analena Berbok.

Zelenski je u petak takođe poručio da je i dalje otvoren za pregovore sa Rusijom, ali samo ako Moskva povuče snage na položaje pre invazije. Ukrajinski predsednik je naglasio da je "povratak na situaciju kakva je bila 23. februara - dan pre invazije - preduslov za razgovore".

U toj situaciji, kako je naveo, "moći ćemo da počnemo da razgovaramo o stvarima normalno". Zelenski je dodao da bi Ukrajina mogla da upotrebi "diplomatske kanale" da povrati teritoriju.

Britanska vlada, ključni saveznik Ukrajine, saopštila je da Rusija mora da bude potisnuta iz cele Ukrajine, uključujući i Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Uprkos intenzivnim ruskim napadina u istočnom regionu Donbas, Zelenski je ocenio da i dalje ima prostora za diplomatiju, te da "nisu svi mostovi još uništeni".

Na pitanje da li će Rusija uskoro da preuzme punu kontrolu nad opkoljenim lučkim gradom Marijupoljom, Zelenski je odgovorio: "Marijupolj nikada neće pasti. Ne govorim o herojstvu. Nema ničeg što bi palo. Sve je već uništeno".

XS
SM
MD
LG