Linkovi

Šef Pentagona razgovarao sa Šojguom prvi put od ruske invazije


ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (Foto: AFP)

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u petak je telefonom razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, prvi put od 18. februara, nedelju pre početka rata u Ukrajini, saopšteno je iz Pentagona.

Ostin je tokom razgovora zatražio hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja linija komunikacije, naveo je u saopštenju portparol Džon Kirbi.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je razgovor, održan na Ostinov zahtev, trajao oko sat, ali da nije rešio neka specifična pitanja ili doveo do direktnih promena ruskih akcija u Ukrajini. Zvaničnik je razgovor opisao kao "profesionalan", prenosi agencija Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je razgovor održan "na inicijativu američke strane", prenela je ruska novinska agencija TASS.

"Razgovaralo se o pitanjima međunarodne bezbednosti, uključujući i situaciju u Ukrajini", navelo je ministarstvo, a prenosi TASS.

Sjedinjene Države i Rusija su od početka invazije uspostavile direktan kanal komunikacije da bi se izbegle pogrešne procene i eskalacija u regionu.

Reč je o otvorenoj telefonskoj liniji "za izbegavanje potencijalnog sukoba", uspostavljenoj u bazi evropske komande, a pod nadzorom generala Toda Voltersa, koji predvodi sve američke snage na evropskom kontinentu.

Ostin je više puta pokušavao da razgovara sa Šojguom od početka invazije, ali su zvaničnici naveli da Moskva nije bila zainteresovana za razgovor, podseća Rojters. Ruski zvaničnici odbijali su i da razgovaraju sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske generalom Markom Milijem.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven razgovarao je sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolojem Patruševim sredinom marta. Bela kuća je tada saopštila da je Saliven ponovio "snažno i jasno protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu, neopravdanoj i bez povoda".

XS
SM
MD
LG