Linkovi

Bajden potpisao zakon o ubrzavanju pomoći Ukrajini, Kongres uskoro glasa o 33 milijarde


Predsednik SAD Džo Bajden potpisuje zakon o pomoći Ukrajini okružen članovima Kongresa, u Ovalnom kabinetu, u Beloj kući, 9. maja 2022.
Predsednik SAD Džo Bajden potpisuje zakon o pomoći Ukrajini okružen članovima Kongresa, u Ovalnom kabinetu, u Beloj kući, 9. maja 2022.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u ponedeljak zakon koji mu daje nova ovlašćenja da ubrza isporuku vojne opreme i zaliha u Ukrajinu tokom ruske invazije koja je u toku.

Po uzoru na zakon iz Drugog svetskog rata koji je prvobitno pomagao evropskim zemljama u borbi protiv nacističke Nemačke, nova mera daje američkom lideru ovlašćenje da postigne brze sporazume sa Ukrajinom, kao i sa drugim istočnoevropskim zemljama o isporuci opreme, zaobilazeći neke od trenutnih vašingtonskih opterećujućih birokratskih pravila.

Kongres je prošlog meseca, u potezu retkom za podeljeni Vašington, velikom većinom usvojio zakon u kontinuiranom pokazivanju podrške vladi u Kijevu.

Biden Signs Ukraine Lend-Lease Act, Speeding Equipment to War Zone
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Američki zakonodavci bi već u utorak mogli da glasaju o zakonu kojim se odobrava najmanje 33 milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Uoči mogućeg glasanja u Predstavničkom domu, predsednik Bajden rekao je da je njegova administracija "skoro iscrpela" svoja ovlašćenja da šalje oružje i drugu vojnu opremu iz zaliha Pentagona.

Državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uputili su sličan apel u pismu kongresmenima, pozivajući ih da reaguju pre 19. maja kada očekuju da će postojeće povlačenje sredstava isteći.

Lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je u ponedeljak da je, iako nova mera koja se razmatra "može da se prilagodi donekle tokom procesa", on usredsređen na to da se "brzo završi".

Bajden je odobrio zakon u danu kada je ruski predsednik Vladimir Putin okrivio zapadne nacije za svoju invaziju na Ukrajinu, rekavši da je Rusija reagovala kao odgovor na "apsolutno neprihvatljivu pretnju pored naših granica".

Međutim, dugogodišnji ruski lider nije najavio nikakvu promenu u vojnoj kampanji Moskve, niti je proglasio pobedu, sugerišući da će se njegova desetonedeljna ofanziva nastaviti napadima na ukrajinska uporišta u istočnom delu zemlje nakon što Rusija nije uspela da zbaci ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ili zauzme glavni grad Kijev.

Putin se obratio naciji na vojnoj paradi na Crvenom trgu na proslavi Dana pobede u znak sećanja na poraz Nemačke u Drugom svetskom ratu. On je govorio o ruskim zahtevima za bezbednosne garancije, koje je Rusija postavila mesecima uoči svoje invazije 24. februara, iako je više puta insistirala da ne planira da napadne svog suseda.

Pre nekoliko nedelja, lideri SAD i NATO susreli su se sa ruskim zvaničnicima više puta, ali su odbacili određene ruske zahteve, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće ući u NATO.

"Zemlje NATO nisu htele da nas slušaju, što znači da su u stvari imale potpuno drugačije planove, a mi smo to videli", rekao je Putin u ponedeljak. "Otvoreno, bile su u toku pripreme za još jednu kaznenu operaciju u Donbasu, invaziju na naše istorijske zemlje, uključujući Krim".

U prekornom odgovoru, Zelenski je uporedio Putina sa Adolfom Hitlerom, rekavši da rat ruskog lidera protiv Ukrajine "ponavlja užasne zločine Hitlerovog režima danas".

Putin je povukao paralele između sovjetskih snaga iz Drugog svetskog rata i današnjih ruskih snaga u Ukrajini, lažno predstavljajući Ukrajinu kao zemlju pod kontrolom nacista, iako je Zelenski Jevrejin. Putin koristi taj lažni narativ da okarakteriše invaziju kao operaciju "denacifikacije" zemlje, nešto što Ukrajinci vide kao pokušaj da unište svoju zemlju i kulturu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici smatraju da je Putin pokrenuo neopravdan i ničim izazvan rat.

FILE - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy speaks during a news conference in Kyiv, May 8, 2022.
FILE - Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy speaks during a news conference in Kyiv, May 8, 2022.

Putin je priznao gubitak ruskih vojnih snaga u njegovoj ofanzivi na Ukrajinu, rekavši da je smrt svakog vojnika "tuga za sve nas" obećavši podršku vlade porodicama poginulih.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da nema nikakvog racionalnog razloga za rat osim "bolesnih imperijalnih ambicija Rusije".

"Zemlje NATO nisu htele da napadnu Rusiju", napisao je Podoljak na Tviteru posle govora. "Ukrajina nije planirala da napadne Krim. Ruska vojska gine ne brani svoju zemlju, već pokušava da okupira drugu".

NATO je pojačao svoj istočni bok, dodajući trupe i opremu u državama članicama, dok je Rusija gomilala trupe duž ukrajinske granice i na kraju započela svoj napad. Pojedine zemlje su takođe poslale vojnu opremu i oružje u Ukrajinu, ali lideri NATO su više puta govorili da trupe i avioni Alijanse neće ući u Ukrajinu.

U svojoj poruci u ponedeljak, Zelenski je rekao: "Ne sumnjamo da ćemo pobediti".

"Danas slavimo Dan pobede nad nacizmom. Ponosni smo na naše pretke koji su zajedno sa drugim narodima u antihitlerovskoj koaliciji pobedili nacizam. I nećemo dozvoliti nikome da pripoji ovu pobedu. Nećemo dozvoliti da se to prisvoji", rekao je Zelenski.

"Tada smo pobedili. Sada ćemo pobediti", dodao je on.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG