Linkovi

Putin optužio Zapad za rat u Ukrajini, SAD ocenile da je govor "revizija istorije"


Predsednik Rusije Vladimir Putin na obeležavanju Dana pobede u Moskvi, 9. maja 2022.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na obeležavanju Dana pobede u Moskvi, 9. maja 2022.

MOSKVA - Vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, Rusija je obeležila Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na vojnoj paradi, upoređivao je sovjetsku borbu protiv nacista sa ratom u Ukrajini, ali nije govorio o tome kako Rusija stoji u ratu, ni do kada bi mogao da traje.

Uprkos spekulacijama, Putin na Dan pobede nije objavio da je Rusija u ratu sa Ukrajinom, već je i dalje govorio o "specijalnoj operaciji", niti je pominjao borbe u ukrajinskom Marijupolju i drugim gradovima.

U govoru dugom 11 minuta, Putin je ponovio da se ruska vojska u Ukrajini bori za bezbednost Rusije i da je razlog za invaziju to što NATO preti Rusiji na njenim granicama.

"U decembru prošle godine, predložili smo sporazum o bezbednosnim garancijama. Rusija je pozvala Zapad na otvoreni dijalog, potragu za kompromisnim rešenjem uz međusobno uvažavanje interesa. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nisu htele da nas saslušaju, što znači da su imale potpuno drugačije planove, to smo uvideli. Bile su u toku pripreme za operaciju u Donbasu, invaziju na zemlju koja je istorijski naša, uključujući i Krim. U Kijevu su objavili potencijalnu nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu na teritorijama sa kojima se graničimo. I to je bila apsolutno neprihvatljiva pretnja na našim granicama", rekao je Putin.

Direktno se obratio vojnicima koji se bore u separatističkom regionu Donbas na istoku Ukrajine.

„Odbrana otadžbine kada se odlučuje o njenoj sudbini je uvek bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za bezbednost Rusije, naše otadžbine", rekao je Putin.

Održao je minut ćutanja za poginule vojnike i najavio da će država pomoći njihovim porodicama.

Ruski predsednik je ukazao je na širenje rusofobije u svetu i negiranje hrabrosti poginulih za pobedu u Drugom svetskom ratu.

"Znamo da su američkim veteranima, koji su želeli da dođu na paradu u Moskvu, zabranili da to urade. Želim da znaju da se ponosimo njihovim doprinosom u zajedničkoj pobedi. Odajemo počast vojnicima svih armija - Amerikancima, Britancima, Francuzima, pripadnicima pokreta otpora i kineskim partizanima - svima koji su doprineli porazu nacizma i militarizma", rekao je Putin.

Ruske haubice i rakete zemlja-vazduh prikazane su na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja 2022.
Ruske haubice i rakete zemlja-vazduh prikazane su na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja 2022.

Povodom Dana pobede, na Crvenom trgu u Moskvi marširale su dugačke kolone vojnika, prikazana su oklopna vozila i velike interkontinentalne balističke rakete.

Ove godine, Dan pobede je zasenio rat u Ukrajini - koji traje već 75 dana.

Bela kuća je Putinov govor odbacila kao "reviziju istorije" i ocenila da su optužbe da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini "očigledno apsurdne".

Portparolka Džen Psaki rekla je da je Putinov govor "revizija istorija koja je poprimila oblik dezinformacija". Predsednik Džo Bajden u ponedeljak je poručio da "Putinov rat" dovodi "do ponovnog neobuzdanog razaranja Evrope", u aluziji na Dan pobede.

Bajden je to saopštio pre potpisivanja zakona kojim se oživljava program iz Drugog svetskog rata"land-lease" - koji je pomogao da se porazi nacistička Nemačka - za pomoć Kijevu i istočnoevropskim saveznicima.

Zakon je uglavnom simboličan, ali je usvojen jednoglasno u Senatu, dok je u Predstavničkom domu protiv njega bilo samo 10 republikanaca.

XS
SM
MD
LG