Linkovi

Ukrajina: Ruske snage sprečene da pređu reku na istoku, počelo prvo suđenje za ratne zločine


Ukrajinski vojnik blizu uništenog ruskog tenka u regionu Harkiva, 9. maj 2022 (Foto: REUTERS/Vitalii Hnidyi)
Ukrajinski vojnik blizu uništenog ruskog tenka u regionu Harkiva, 9. maj 2022 (Foto: REUTERS/Vitalii Hnidyi)

Rusija je pretrpela teške gubitke kada su ukrajinske snage uništile pontonski most kojim su ruske trupe pokušavale da pređu reku na istoku, kao i veliki dio ruske oklopne jedinice, saopštili su ukrajinski i britanski zvaničnici, dok je ruski vojni brod zapaljen u Crnom moru.

Ukrajina je potisnula ruske trupe iz Harkova, drugog po veličini grada, u okviru najbrže ofanzive od kako su se ruski vojnici povukli iz Kijeva i severoistočnog dela Ukrajine.

Novinari agencije Rojters potvrdili su da Ukrajina sada kontroliše teritoriju do obala reke Siverski Donjeck, oko 40 kilometara istočno od Harkova. Situacija u gradu, koji je žestoko bombardovan, je protekle dve nedelje mirna, ali se borbe nastavljaju na severu.

U Dergačiju, severno od Harkova, vatrogasci su ugasili požar u jednom kulturnom centru nakon, kako su naveli lokalni zvaničnici, ruskog raketnog napada na tu zgradu u kojoj se deli pomoć. Volonteri u zgradi pokušavali su da spasu pakete sa pelenama i hranom za bebe.

"To samo mogu da nazovem terorističkim činom. Želeli su da pogode bazu u kojoj se nalaze zalihe i izazovu humanitarnu katastrofu", rekao je za Rojters gradonačelnik Vjačeslav Zadorenko.

Još jedna raketa pogodila je zgradu u četvrtak, a u ruskom granatiranju povređen je zaposleni u jednoj klinici i ubijen mladi par u svom domu, rekao je gradonačelnik.

Rusija, koja odbacuje optužbe da napada civile, saopštila je da su njene snage oborile ukrajinski avion Su-27 u regionu Harkova i onemogućile rad naftne rafinerije Kremenčuk u centralnoj Ukrajini. Rojters nije mogao da odmah potvrdi te izveštaje.

Jugoistočno od Harkova, Britanija je saopštila da je Ukrajine sprečila ruske snage da pređu reku Siverski Donjeck, zapadno od Severodonjecka.

Na snimku, koji je objavila komanda ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, vidi se nekoliko zapaljenih vojnih vozila i delovi mosta potopljeni u reci, kao i mnogo druga oštećena i napuštena vozila u blizini, među kojima su i tenkovi. Rojters nije mogao odmah da potvrdi taj izveštaj, niti kada i gde se sukob dogodio.

Britanski Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija uložila značajne vojne napore u područja blizu Severodonjecka i Izjuma i da pokušava da se probije ka Slovjansku i Kramatorsku, da bi u potpunosti preuzela Donbas. Proruski separatisti saopštili su da su zauzeli fabriku hemijskih supstanci u mestu Rubizne, blizu Severodonjecka.

Proteklih dana su obnovljene i borbe oko Zmijskog ostrva, što bi moglo da preraste u bitku za kontrolu nad zapadnom crnomorskom obalom, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnke.

Ukrajina je saopštila da je oštetila logistički brod ruske mornarice blizu ostrva, male ali strateški važne ispostave blizu ukrajinske pomorske granice sa Rumunijom.

"Zahvaljujući akcijama naših pomoraca, plovilo Vsevolod Bobrov je zapaljeno - jedno od najnovijih u ruskoj floti", rekao je Sergej Bratčuk, portparol regionalne uprave Odese. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi te informacije, a rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Deportacija dece i prvo suđenje za ratne zločine

Ukrajina je optužila Rusiju da da je silom deportovala više od 210.000 dece od početka invazije 24. februara, navodeći da su ona među 1,2 miliona Ukrajinaca koji su prebačeni u Rusiju protiv svoje volje. Kremlj tvrdi da su oni došli u Rusiju da bi pobegli od borbi.

U međuvremenu, u ukrajinskom sudu je u petak održan prelliminarni pretres u okviru prvog suđenja za ratne zločine zbog ruske invazije. Zarobljeni ruski vojnik, 21-godišnji Vadim Šišimarin, optužen je za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila. Prema optužbi, pucao mu je u glavu iz vozila.

Slučaj ima ogroman simbolički značaj za Ukrajinu. Vlada u Kijevu optužila je Rusiju za zverstva i brutalnost protiv civila tokom invazije i navela da je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Optuženi je na pretresu potvrdio svoj identitet, da je rođen u ruskom regionu Irkuck i potvrdio da je ruski vojnik. Suđenje će biti nastavljeno 18. maja.

Na vebsajtu okružnog suda u Kijevu navodi se da je Šišimarin optužen "za kršenje zakona i ratnih normi". Njegov advokat rekao je da će se optuženi kasnije pred sudom izjasniti o krivici.

Ako bude osuđen, mogla bi da mu bude izrečena i doživotna kazna zbog ubistva u selu Čupahivka, istočno od prestonice, 28. februara.

XS
SM
MD
LG