Linkovi

Ukrajina potpisala "istorijski" sporazum sa EU


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompujem u zgradi Evropskog saveta u Briselu, 27. juna 2014.

Ukrajina je, zajedno sa Gruzijom i Moldavijom, potpisala istorijski sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija je kritikovala potpisivanje sporazuma ističući da su Ukrajinci prinudjeni na "lažni izbor" izmedju Evrope i Rusije.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je u Briselu sporazum o trgovinskom i ekonomskom pridruživanju sa Evropskom unijom, koji su danas takodje potpisale Gruzija i Moldavija.

Porošenko je izjavio da će kasnije tokom dana doneti odluku o tome da li će da produži unilateralni prekid vatre u vojnoj kampanji protiv proruskih separatista, koji je proglasio pre nedelju dana.

Rusija je kritikovala potpisivanje sporazuma a predsednik Vladimir Putin ocenio da je kontroverza koju je sporazum izazvao u Ukrajini, što je dovelo do smene proruskog predsednika Viktora Janukoviča, primorala Ukrajince na “veštački” izbor izmedju lojalnosti Evropi ili Rusiji. Putin je pozvao na dugoročni prekid vatre u Ukrajini kao preduslov za razgovore izmedju ukrajinskih vlasti i proruskih separatista.

Posle Janukovičeve smene u februaru, Moskva je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, na kojem vlada velika lojalnost prema Rusiji. Konflikt se zatim proširio na istočnu Ukrajinu gde su izbili krvari okršaji izmedju proruskih separatista i ukrajinskih snaga bezbednosti. SAD i EU uvele su u nekoliko etapa sankcije ruskim pojedincima i kompanijama, reagujući na aneksiju Krima i rusku umešanost u nerede u istočnoj Ukrajini.

SAD, evropske kao i ukrajinska vlada u više navrata su pozivale Rusiju da spreči prelazak ekstremista i oružja preko njene granice sa Ukrajinom, upućenih kao pomoć separatistima.

Evropski savet danas je saopštio da će preduzeti “dalje značajne restriktivne mere” protiv Rusije ukoliko separatisti ne preduzmu nekoliko koraka da dodje do deeskalacije krize do ponedeljka, 30. juna. To uključuje pristanak na “mehanizam provere”sprovodjenja vatre, koji će nadgledati OEBS, i pokretanje “sadržajnih pregovora” da bi se primenio Porošenkov mirovni plan.

Obamina administracija navodi da je spremna da uvede nove sankcije Rusiji ako Moskva ne preduzme korake ka deeskalaciji krize.

Porošenko je novinarima u Briselu rekao da će po povratku u Kijev kasnije danas odlučiti da li će da produži još tri dana unilateralni prekid vatre koji je proglasio 20. juna i koji ističe u petak uveče po lokalnom vremenu.

Ruska novinska agencija Interfaks navodi da su separatistički lideri održali drugu rundu pregovora u istočnom gradu Donjecku sa medijatorima iz Kijeva medju kojima je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Ruski ambasador u Ukrajini i predstavnici OEBS-a takodje su učestvovali u pregovorima. Prva runda razgovora održana je u Donjecku u ponedeljak.

Dok se isticanje prekida vatre bliži, očevici prenose da su hiljade Ukrajinaca u nameri da pobegnu od nasilja na istoku zemlje, sinoć došle do granice sa Rusijom, automobilima u koje su spakovali najpotrebniji lični prtljag. Agencija UN za izbeglice ocenjuje da je oko 110,000 ljudi prebeglo iz Ukrajine u Rusiju, dok je oko 54,000 Ukrajinaca raseljeno unutar svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG