Linkovi

Uspostavljena tampon zona u Ukrajini


Učesnici mirovnih razgovora u Minsku u Belorusiji, 20. septembar 2014.
Učesnici mirovnih razgovora u Minsku u Belorusiji, 20. septembar 2014.

Zvaničnici su posle današnjih razgovora izjavili da su učesnici u ukrajinskim mirovnim razgovorima složili da pomere artiljeriju kako bi stvorili tampon zonu širine 30 kilometara.

Učesnici u ukrajinskim mirovnim razgovorima složili su se oko uspostavljanja tampon zone između snaga ukrajinske vojske i pro-ruskih separatista.

Zvaničnici su posle današnjih razgovora izjavili da su se dve strane složile da pomere artiljeriju kako bi stvorili tampon zonu širine 30 kilometara. Inače, trećoj rundi mirovnih razgovora u Minsku je prisustvovao bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma i nekoliko samoproklamovanih zvaničnika Donjecka i Luganska kao i ruski ambasador u Ukrajini, Mihail Zurabov i predstavnici OEBS-a.

Tokom poslednjeg sastanka takozvane kontakt grupe, koji je održan ranije ovog meseca, predstavnici Kijeva i pobunjenika potpisali su protokol od 12 tačaka koji uključuje i ustupke separatistima. Sporadične borbe su nastavljene u istočnoj Ukrajini uprkos primirju koje je supilo na snagu 5. septembra.

Kako prenose mediji, takođe ranije danas, snažna eksplozija odjeknula je u Donjecku kada je granata pogodila fabriku municije i eksploziva, nedaleko od ruskog konvoja humanitarne pomoći kao i da nema žrtava i povređenih. Eksploziju na istoku Ukrajine pratio je veliki beli oblak dima.

XS
SM
MD
LG