Linkovi

NATO: Snažno podržavamo nezavisnost Ukrajine


Soldiers clear a roadblock set by demonstrators in the Cibitoke neighborhood of Bujumbura, May 22, 2015.
Soldiers clear a roadblock set by demonstrators in the Cibitoke neighborhood of Bujumbura, May 22, 2015.

Ministri NATO-a sastali se danas u Briselu i poručili da će nastaviti da podržavaju nezavisnost i suverenitet Ukrajine, njen teritorijalni integritet, demokratski razvoj i princip nepovredivosti granica, kao ključne faktore stabilnosti i bezbjednosti Centralne i Istočne Evrope.

Ministri odbrane NATO danas, pored planiranih tema, nisu mogli zaobići trenutno najaktuelniju - Ukrajinu, kojoj je poručeno da NATO poštuje volju naroda i da je u vojnom smislu očuvanje ukrajinske nezavisnosti i nepovredivosti granica ključ stabilnosti šireg regiona.

Niko danas nije ni očekivao drugačiji dnevni red ministara odbrane. Ukrajina nije samo najveća evropska zemlja sa trenutno najnestabilnijom situacijom, to je i dugogodišnji NATO bezbjednosni partner, pred čijim teškoćama saveznici osjećaju potrebu i obavezu
da reaguju.

"Pratimo veoma pažljivo dramatična zbivanja u Ukrajini tokom proteklih mjeseci, naročito posljednjih dana. Ohrabreni smo činjenicom da je nasilje zaustavljeno pregovorima, što je otvorilo put mirnom rješenju. Naglašavamo važnost političkog procesa koji cće uključiti sve političke snage, bazirano na demokratskim vrijednostima, poštovanju ljudskih prava, prava manjina i vladavine zakona, što bi trebalo da zadovolji demokratske aspiracije svih Ukrajinaca. NATO poštuje suverenu volju naroda Ukrajine", istakao je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

Prvi čovjek Alijanse nije propustio da naglasi kako NATO i Ukrajina imaju snažne partnerske veze koje realizuju putem stalnog NATO-ukrajinskog savjeta, što vojnom savezu daje momgućnost i obavezu da da nastavi sa podrškom reformi ukrajinske odbrane.

Uz njega, ministri odbrane NATO-a su prepoznali i pohvalili činjenicu da vojska u Ukrajini nije intervenisala tokom demonstracija. Imperativ je da vojska uvijek ostane daleko od političkog procesa, ukazuju ministri.

Ostaje naglašeno kako se ministarski skup, sem "poštivanja volje naroda", nije odredio prema činjenici da je za novu vlast u Kijevu dosadašnji predsjednik sada bjegunac od pravde, ali se zato posredno odredio prema opasnosti od cijepanja zemlje i nervoznim porukama Moskve o ugroženosti ruske manjine. Suverena, nezavisna i stabilna
Ukrajina, čvrsto opredjeljena demokratiji i vladavini zakona, ključ je evroatlantske bezbjednosti, poručuje briselski skup.

U skladu sa partnerstvom sa Ukrajinom, NATO će nastaviti da podržava nezavisnost
i suverenitet zemlje, njen teritorijalni integritet, demokratski razvoj i princip nepovredivosti granica, kao ključne faktore stabilnosti i bezbjednosti Centralne i Istočne Evrope, kažu ministri u zajedničkom saopštenju - jasnoj poruci svima koji su imali drugačije planove sa Ukrajinom.
XS
SM
MD
LG