Linkovi

Treća godina pandemije, od kovida umrlo šest miliona ljudi


Testiranje na koronavirus u laboratoriji u Pekingu
Testiranje na koronavirus u laboratoriji u Pekingu

BANKOK- Broj umrlih od kovida na globalnom nivou dostigao je skoro šest miliona, a pandemija ulazi u treću godinu i nije gotova.

U većini zemalja se ipak ukidaju pandemijske restrikcije, nošenje maski, otvaraju se zemlje za turiste, počinje regularno da se radi.

Pojedina ostrva u Pacifiku, koja su dve godine bila izolovana od kovida, sada beleže porast obolelih i umrlih, zbog veoma zaraznog omikron soja. Hong Kong i dalje testira celu populaciju od 7,5 miliona stanovnika na kovid tri puta nedeljno.

U prvih sedam meseci pandemiije, koja je počela 2020, umrlo je milion ljudi. Četiri meseca kasnije, umrlo je još milion, a onda je umiralo po milion ljudi na svaka tri meseca. Broj od 6 miliona umrlih nije konačan, jer u pojedinim zemljama nema preciznog evidentiranja preminulih od kovida.

Pojedini tvrde da je broj umrlih čak četiri puta veći u stvarnosti, a analiza magazina Ekonomist pokazuje da je od koronavirusa umrlo između 14 i 23,5 miliona ljudi.

Broj umrlih i dalje je visok u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i istočnoevropskim zemljama. U SAD je broj umrlih skoro milion.

U Meksiku je registrovano 300.000 umrlih, a procenjuje se da je realna cifra i do pola miliona. U Indiji, gde jedno vreme nije bilo mesta u bolnicama i mrtvačnicama zbog broja zaraženih i umrlih, zabeleženo je zvanično pola miliona umrlih, ali stručnjaci veruju da su u stvarnosti umrli milioni ljudi.

U Africi je registrovano 250.000 umrlih.

U Velikoj Britaniji opada broj zaraženih posle talasa u decembru, ali je i dalje visok. Engleska je ukinula sve restrikcije, uključujući i nošenje maski i obaveznu kućnu izolaciju onih koji su pozitivni.

U svetu je zabeleženo više od 445 miliona zaraženih kovidom.

Stopa vakcinisanih je različita: u siromašnim zemljama vakcinisano je svega 6,95 odsto populacije, dok je u bogatim vakcinisano 73 odsto. U Africi je dve doze vakcine primilo samo 12,5 odsto populacije.

XS
SM
MD
LG