Linkovi

Australija otvorila granice za vakcinisane turiste posle dve godine


Rudolf i Julijana Nemet iz Mađarske doputovali su u Australiju da vide svoju unuku pošto su granice otvorene za vakcinisane strane posetioce
Rudolf i Julijana Nemet iz Mađarske doputovali su u Australiju da vide svoju unuku pošto su granice otvorene za vakcinisane strane posetioce

Australija je u ponedeljak, posle dve godine pandemijskog zatvaranja, otvorila granice za vakcinisane posetioce iz inostranstva.

Više od 50 međunarodnih aviona će sleteti u Australiju tokom dana. Ugostitelji i turistički radnici nadaju se finansijskom oporavku posle strogih restrikcija zbog kovida.

"Ovo je uzbudljiv dan koji sam dugo čekao, otkako smo zatvorili granicu zbog pandemije", rekao je premijer Skot Morison.

Mnogi koji nisu državljani Australije, a imaju tamo porodicu, nisu mogli da uđu u zemlju, pa je ovo otvaranje za njih bilo veoma emotivno. Sindi Mos je doputovala iz Kentakija u SAD, kako bi videla svoju ćerku.

"Tako je dugo nisam videla i mnogo mi znači što sam mogla da dođem. Jako sam uzbuđena", rekla je Mos nakon susreta sa ćerkom.

Turizam je jedna od najvećih privrednih grana u Australiji, sa tržitem vrednim oko 43 milijarde dolara. Sektor je bio oštećen nakon zatvaranja granica u martu 2020.

Australija je od kraja prošle godine počela da popušta mere zbog visoke stope vakcinisanih.

Putnike u Sidneju dočekao je znak "Dobro došao nazad, svete!", a na aerodromu je bila žurka sa di-džejevima i ljudima obučenim u kengure.

"Ovo je žurka, ljudi su nasmejani, svira muzika", rekao je ministar turizma Den Tihen.

Putnici u Melburnu
Putnici u Melburnu

U trenutku otvaranja granice, deluje da je pik talasa omikrona u Australiji prošao i broj hospitalizovanih je značajno opao.

U Australiji je ukupno potvrđeno 2,7 miliona inficiranih, a umrlo je 4.929 osoba.

XS
SM
MD
LG