Linkovi

Rusija od srede prekida dostave gasa Poljskoj i Bugarskoj


Ruski energetski gigant Gasprom obavestio je Poljsku i Bugarsku da će im zaustaviti isporuke gasa počevši od srede, što je nova eskalacija u širem sukobu Rusije sa Zapadom zbog invazije na Ukrajinu.

Poljska i Bugarska biće prve zemlje kojima glavni evropski snabdevač gasa preseca isporuke, od kad je Moskva počela svoju takozvanu "vojnu operaciju" u Ukrajini 24. februara. Odluka o prekidu snabdevanja doneta je nakon što je Varšava uvela sankcije ruskim pojedincima i kompanijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao je od zemalja koje je okvalifikovao kao "neprijateljske" da pristanu da otvore račune u Gasprombanci i plaćaju ruski gas u rubljama.

Prošle nedelje, Evropska komisija je saopštila da kompanije EU mogu da zaobiđu zahteve Rusije da plaćaju gas u rubljama, bez kršenja sankcija ako plate u evrima ili dolarima koji se zatim pretvaraju u rusku valutu.

Poljska je snažan politički protivnik Moskve. Poljska kompanija PGNiG PGN.WA, čiji ugovor o gasu sa Rusijom ističe krajem godine, rekla je da se neće povinovati novoj šemi plaćanja i da neće produžiti svoj ugovor.

Poljski ugovor sa Gaspromom podrazumeva dostavu 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što čini oko 50% poljske nacionalne potrošnje. Poljske zalihe energenata su stabilne, saopštilo je Ministarstvo za klimu, dodajući da nema potrebe da se koriste rezerve, i da potrošači neće ostati bez gasa.

Gasprom je takđe obavestio bugarsku državnu kompaniju Bulgargas da će prekinuti dostavu gasa u sredu, saopštilo je bugarsko ministarstvo energetike. Bugarska, koja se skoro potpuno oslanja na uvoz gasa iz Rusije, saopštila je da je ispunila sve obaveze iz ugovora sa Gaspromom i da predložena nova šema plaćanja predstavlja kršenje tog ugovora.

Tom Marzek-Manser, analitičar firme za analizu obaveštajnih podataka ICIS ocenio je da je Rusija ispalila "snažan pucanj upozorenja".

"Poljska već godinama ima anti-ruski i anti-Gazprom stav što nije slučaj sa Bugarskom, pa je prekid snabdevanja te zemlje veliki događaj sam po sebi", dodao je.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u utorak kasno uveče je poručio da je krajnji cilj ruskog rukovodstva "ne samo da se osvoji teritorija Ukrajine već da se raskomada čitava centralna i istočna Evropa i zada globalni udarac demokratiji".

Njegov šef kabineta Andrej Jermak izjavio je da Rusija počinje da "putem gasa ucenjuje Evropu."

XS
SM
MD
LG