Linkovi

Nemačka privremeno preuzela Gasprom u toj zemlji


Arhiva, ilustracija
Arhiva, ilustracija

Nemačke ćerke-firme ruske kompanije Gasprom biće stavljene pod državnu kontrolu i ubuduće će ih voditi regulatorna Federalna agencija za električnu energiju, gas, telekomunikacije, poštu i železnice, saopštio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

"Ovim nalogom, moje ministarstvo privremeno imenuje Federalnu agenciju za mreže za poverenika za Gasprom Nemačka", rekao je Habek tokom kratke izjave za štampu u Berlinu, prenosi Politiko.

On je rekao da je naredba doneta u cilju zaštite javne bezbednosti i reda i održavanju stabilnoti snabdevanja, tvrdeći da je taj korak "imperativ" jer Gasprom Nemačka upravlja "kritičnom infrastrukturom" u zemlji.

Prošlonedeljna odluka Gasproma da otuđi Gasprom Nemačka i njegove akcije izazvala je u odluku ministarstva, prema Habeku, jer je stvorila "nejasne pravne okolnosti".

"Nije saopšteno ko će biti novi ekonomski i pravni vlasnik ovih holdinga. Ovo je samo po sebi kršenje zahteva o obaveštavanju prema Uredbi o spoljnoj trgovini i platnom prometu", rekao je on.

Odluka ministarstva, koju je Habek nazvao "prelaznim rešenjem", biće na snazi do 30. septembra.

XS
SM
MD
LG