Linkovi

Kosovo traži Bajdenovu pomoć za članstvo u NATO


ARHIVA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani (Foto: AP)
ARHIVA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani (Foto: AP)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je od američkog predsednika Džoa Bajdena da iskoristi uticaj Vašingtona u NATO-u i pomogne Kosovu da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

U pismu Bajdenu od 10. marta, u koje su agencije Rojters i Asošijeted pres imale uvid, Osmani je poručila da je u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, pridruživanje NATO-u njen glavni prioritet kada je reč o nacionalnoj bezbednosti.

"Članstvo Kosova u NATO-u je postalo je ključno. Izražavamo uverenje i očekivanje da će SAD iskoristiti svoje liderstvo i uticaj da aktivno podrže i pokrenu složan proces NATO članstva za Kosovo", napisala je Osmani.

"Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje celi Zapadni Balkan", navela je predsednica Kosova u pismu američkom predsedniku.

Vašington je glavni saveznik Kosova, i politički i finansijski, od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, podseća Rojters.

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je za Rojters da je alijansa posvećena mirovnoj misiji na Kosovu i dodao da odluke o članstvu donosi Severnoatlantski savet.

"Sve odluke - uključujući i one o članstvu - donosi Severnoatlantski savet jednoglasno", naveo je zvaničnik.

Na Kosovu je trenutno raspoređeno 3.770 pripadnika NATO trupa, od kojih su 600 iz SAD.

Rojters ocenjuje da bi proces pridruženja Kosova alijansi mogao da bude komplikovan, s obzirom na to da četiri NATO članice - Rumunija, Španija, Grčka i Slovačka - ne priznaju kosovsku nezavisnost.

XS
SM
MD
LG