Linkovi

Đukanović: Hapšenjem Medenice šalje se poruka da nema izuzetaka


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovara sa novinarima na Pravnom fakultetu u Podgorici, 19. aprila 2022.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovara sa novinarima na Pravnom fakultetu u Podgorici, 19. aprila 2022.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u utorak, povodom privođenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, da se “mora dozvoliti da nadležni rade svoj posao” te da “svako mora imati pravo na dostojanstvenu odbranu”.

Đukanović je kazao da ne bi komentarisao slučaj, jer treba pustiti institucije da obave svoj posao.

"Ne komentarišem. Ne zato što bježim od bilo koje teške teme, ali ako ovoliko pričamo o vladavini prava i važnosti funkcionanosti institucija onda moramo pustiti te institucije da obave svoj posao. Na šta će to ličiti ako, bez i jedne relevantne informacije, a ja vam sada kažem da nemam informacija na tu temu, na šta će to ličiti ako ja sada krenem da sudim o tome. Dozvolimo da nadležni državni organi rade svoj posao i poklonimo im povjerenje ", kazao je Đukanović odgovarajući na pitanja studenata na predavanju na Pravnom fakultetu na temu "Crna Gora nakon raspada SFRJ - dostignuća, izazovi i perspektive".

On je naglasio da on "poklanja povjerenje i tužilaštvu i eventualno sudstvu ako dođe do sudskog procesa da se objektivizira odgovornost svakog pojedinca bez obzira šta prethodno radio i kolike zasluge imao u prethodnim razvoju Crne Gore”.

Uhapšena bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

“Mislim da je Crna Gora pokazala tu sposobnost u određenim slučajevima ovakvog tipa. Poklonimo povjerenje i u ovom slučaju tužilačkoj instituciji i vjerujmo da će oni objektivizirati odgovornost, ili nepostojanje odgovornosti gospođe Medenice i da ćemo za dan, dva, tri ili pet svi biti bolje informisani”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da, ukolio želimo biti država vladavine prava, “moramo izbjeći demonstraciju oholosti državnih institucija”.

Moramo obezbijediti pravo svakom pojedincu na dostojanstvenu odbranu. Moramo izbjeći da ljude kroz formu pritvora i kroz medijski spektakl hapšenja ponižavamo i da ih unaprijed hendikepiramo u njihovoj odbrani, jer to odmah upućuje na manjak argumenata na strani države. Ukoliko je država pravilno vodila predistražni i istražni postupak i prikupila dovoljno dokaza onda joj ta vrsta prednosti u sporu ne treba, a pokazaće se jakom ukolio obezbijedi dostojanstvenu odbranu svakom svom građaninu.”, poručio je predsjednik Crne Gore, naglasivši da je to njegov, kao je kazao, “komentar vrlo načelne prirode, a nipošto konkretne prirode”, jer “nema inforacija ni o potrebu da u ovom trenutku komentariše konkretan slučaj”.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kakva se poruka šaje privođenjem Vesne Medenice, Đukanović je rekao da se šalje poruka da “u Crnoj Gori nema izuzetaka, te da su svi ljudi u istom statusu u odnosu na državu i njene institucije”.

“Sa gospođom Medenicom sam dugogodišnji prijatelj, sa njom sam, takođe, vrlo intezivno sarađivao u periodu kada smo obavljali državne funkcije. Ne želim da se, u ovom trenutku, upuštan u ocjenu ni u njenu korist ni na štetu. Poklonimo povjerenje institucijama i sačekajmo da čujemo argumente koji će nam objasniti o čemu se radi”, kazao je crnogorski predsjednik.

Nastavak akcije koja je počela privođenjem Medenice, uhapšeni i policajci i carinici

Pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala su tokom noći između ponedjeljaka i utrorka, kako pišu lokalni mediji, a nezvanično je potvrđeno Glasu Amerike u policiji, u nastavku akcije koja je počela prekisinoć hapšenjem bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice uhapsili više osoba zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe ili da su obavljali određene krimialne aktivnosti za tu kriminalnu organizaciju.

Akcija hapšenja realizovana je u više crnogorskih gradova, Podgorica, Budva i Bar. Među uhapšenima su, navodno, i pripadnici Uprave carina i policije.

XS
SM
MD
LG