Linkovi

Knežević nakon saslušanja čelnika bezbjednosti: Rečeno nam je da je situacija u Crnoj Gori stabilna


ARHIVA - Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)
ARHIVA - Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević (L) i Andrija Mandić (Foto: Glas Amerike)

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, Milan Knežević kazao je u srijedu, nakon kontrolnog saslušanja čelnika bezbjednosnog sektora povodom nedavnih prijetnji upućenih institucijama i školama o podmetnutim bombama, da su dobili uvjeravanja da je “bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, kao i da su dobili informacije da Uprava policije obezbjeđuje škole”

Pred Odborom za bezbjednost, u 'gluvoj sobi' - prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti, održano je kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Povod kontrolnog saslušanja bile se nedavne prijetnje koje su stigle na mejl Vlade, MUP-a i Glavnog grada, potpisane od strane “Muške države”, koju navodno predvodi Vladimir Pozdnjakov, a u kojima je pisalo da će sve škole dići u vazduh ukoliko se ne ispune njegovi zahtjevi.

Nekoliko crnogorskih škola tada je evakuisano zbog dojave o postavljenim bombama, a RTCG prenijela da je Pozdnjakov naknadno negirao umiješanost u prijetnje crnogorskim školama.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević novinarima je nakon kontrolnog saslušanja rekao da ga “ohrabruje činjenica da su i direktor policije i ANB-a tvrdili da se ovakvi incidenti ne smiju ponavljati”.

“Moj osjećaj, a i određeni stepen sumnje da se iza ovih dojavi o postavljenim bombama radio o nekoj 'domaćoj kuhinji'. Imam nekoliko elemetata zbog čega to tvrdim, a jedan od njih je to što su navodno svi ti dopisi i dojave stigli sa nekih kriptovanih mejlova da bi zaštitili vođu organizacije, a u poruci piše ime vođe organizacije koji planira da postavlja bombe i diže u vazduh školske institucije i tržne centre po Crnoj Gori. To mi je jedan od glavnih indikatora da bi ovdje fokus trebalo staviti na neke domaće elemente. Ne isključujem ni upliv nekih službi”, rekao je Knežević i dodao da “ne misli ni na srpsku ni na rusku ni na NATO partnerske službe”.

On je, takođe, saopštio da “očekuje da će nadležni doći do još podataka kako bi se mogla donijeti optužnica”.

“Molim boga da iza svega ovoga ne stoji nijedan državljanin Crne Gore. Ukoliko se to pokaže kao tačno, mislim da smo dotakli mentalno dno”, rekao je Knežević.

On je novinarima rekao da je “direktor ANB-a Dejan Vukšić tokom kontrolnog saslušanja kazao da je sve urađeno u skladu sa zakonom, da su nakon provjera obavjestili policiju kao i da je saradnja bila koordinirana”.

Objasnio je da je “nekoliko servera u pitanju i radi se o enkriptovanim mejlovima i državama u Evropi i svijetu”.

“A koje su države to vam ne mogu reći. Prvi mejl je stigao u ponoćnim satima na adresu Agencije i ona je odmah reagovala i obavijestila Upravu policije”, rekao je Knežević.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore kazao je da bi više volio da je sjednica bila javna te da “prenosi informacije koje može da saopšti”.

“To je da i ANB i policija rade sve da se otkriju počinioci. Neko je situaciji u Ukrajini iskoristio da pokuša da destabilizuje Crnu Goru. Smatram da i direktor policije i ANB-a i specijalni tužilac kad su ovakve teme u pitanju treba da se obrate javnosti u domenu onoga što mogu da saopšte. Imam uvjeravanja policije da će učinitin sve da bezbjednost bude na nivou”, zaključio je Knežević.

XS
SM
MD
LG