Linkovi

Zelenski pred Savetom bezbednosti: Buča nije jedini masakr, zaustavite rat ili se rasformirajte


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se Savetu bezbednosti UN, 5. aprila 2022. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se Savetu bezbednosti UN, 5. aprila 2022. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je članice Saveta bezbednosti UN da odmah zaustave rat u Ukrajini ističući da jedna od članica tog tela u potpunosti krši Povelju Ujedinjenih nacija.

U snažnom govoru preko video linka, Zelenski je opisao prizore iz Buče, predgrađa Kijeva gde je ruska vojska, kako tvrdi Ukrajina, pogubila nekoliko stotina civila, i upozorio da Buča nije jedino mesto gde su počinjena takva zverstva, te da će se tek otkrivati nova mesta zločina nad civilima.

“Obraćam vam se u ime uspomene na preminule. Umrli su u mukama. Civile su pregazili tenkovi. Odsečeni su im udovi, prerezani grkljani, žene su silovane pred svojom decom. Ti činovi se ne razlikuju mnogo od ponašanja pripadika Islamske države. A zemlja koja čini te zločine sedi ovde, u Savetu bezbednosti", rekao je Zelenski.

Rusija poriče ubistva civila i tvrdi da je Kijev inscenirao prizore ubijenih civila na ulicama kako bi pridobio podršku Zapada.

"Ali sada je 2022. Imamo satelitske snimke. Možemo da sprovedemo istragu. Želimo da obezbedimo maksimalan pristup novinarima, i saradnju sa međunarodnim tribunalom za ratne zločine", rekao je ukrajinski predsednik.

"Najstrašniji ratni zločini posle Drugog svetskog rata su počinjeni u Ukrajini. Ruska vojska je artiljerijom i vazdušnim udarima pretvorila naše gradove u prah i pepeo. Namerno gađaju skloništa gde se civili kriju od vazdušnih napada", rekao je Zelenski.

On je pozvao članice Saveta bezbednosti da kažnjavanjem Rusije pruže primer svim ratnim zločincima u svetu i dodao da rusko pravo veta u Savetu ne može da znači dozvolu da se ubistva nastavljaju.

"UN mogu da se jednostavno zatvore ako se ovo dozvoli. Da li mislite da je prošlo vreme međunarodnog prava? Ako je odgovor ne, morate da odmah reagujete da se uspostavi poštovanje prvog člana Povelje 1 Ujedinjenih nacija", poručio je ukrajinski lider i dodao da sistem Ujedinjenih nacija mora da se reformiše.

Ubijeni ukrajinski civil sa rukama vezanim iza leđa leži na zemlji u Buči, 4. aprila 2022.
Ubijeni ukrajinski civil sa rukama vezanim iza leđa leži na zemlji u Buči, 4. aprila 2022.

Podsetio je na masovna ubistva u drugim zemljama, od Sirije i Libije, preko Avganistana do Jemena, koje članice svetske organizacije nisu uspele da zaustave. "Trebalo je da se garantuje mir, i onda možda ne bi bilo rata u mojoj zemlji" - izjavio je Zelenski.

"Ali svet je gledao i nije preduzeo ništa posle rata u Gruziji, ili okupacije Krima", dodao je predsednik Ukrajine.

On je takođe istakao da se ruski okupatori ponašaju kao kolonizatori.

"Rusija želi da pretvori Ukrajinu u tihe robove. Ruska vojska pljačka gradove koje su osvojili. Kradu sve - od hrane do ostavljenog nakita, prekrivenog krvlju", rekao je Zelenski.

Poručio je da ruski vojnici i oni koji su izdali naređenja za ubistva civila moraju da se privedu pred tribunal koji bi, kako je rekao, imao ulogu sličnu sudu u Nirnbergu. Zelenski je predložio održavanje globalne konferencije o reformi svetskog bezbednosnog sistema a članicama Saveta bezbednosti poručio da imaju dve opcije - da izbace Rusiju iz svog članstva kako ne bi mogla da blokira odluke o sopstvenoj agresiji i ratu, ili da reformišu to telo kako bi se uspostavio mir.

"Ako nema alternative, sledeća opcija je da se rasformirate", zaključio je ukrajinski predsednik.

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzia rekao je Savetu bezbednosti: "Još jednom smo čuli veliku količinu laži o ruskim vojnicima i vojsci".

Ujedinjene nacije navode da je oko 11 miliona Ukrajinaca - više od četvrtine stanovništva - napustilo svoje domove. Više od 4 miliona od tih ljudi je napustilo Ukrajinu.

Martin Grifits, šef UN za humanitarnu pomoć izjavio je da je ubijeno najmaje 1.430 civila, uključujući više od 120 dece. "Znamo da su stvarne brojke verovatno znatno veće", upozorio je.

XS
SM
MD
LG