Linkovi

Zelenski: Da li se Zapad plaši Moskve?


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom obraćanja na forumu u Dohi putem video linka, 26. mart 2022.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom obraćanja na forumu u Dohi putem video linka, 26. mart 2022.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, vidno iziritiran, tražio je od zapadnih zemalja da Kijevu ustupe deo vojne opreme koju imaju u svojim skladištima i upitao da li se plaše Moskve.

Nekoliko zemalja najavilo je da će Ukrajini poslati protivavionske rakete i malo oružje, ali je Zelenski rekao da su Kijevu potrebni tenkovi, avioni i protivbrodske rakete.

"Naši partneri to imaju i to skuplja prašinu. Ovo je borba ne samo za slobodu Ukrajine, već i Evrope", rekao je Zelenski u video snimku.

Ukrajini je potreban samo 1 odsto letelica i tenkova koje ima NATO i neće tražiti više, dodao je predsednik.

"Čekamo već 31 dan. Ko je nadležan za evroatlansku zajednicu? Je l to Moskva, zato što se plašite?"

Nakon što je američki predsednik Džo Bajden poručio da ruski lider Vladimir Putin ne sme da ostane na vlasti, što su reči koje je Bela kuća odmah zatim pokušala da ublaži, Zelenski je u nedelju kritikovao zapadni "ping-pong" o tome ko i kako treba da preda avione i drugo oružje Ukrajincima, dok civili ginu u ruskim raketnim napadima.

“Razgovarao sam sa braniocima Marijupolja danas. Stalno sam u kontaktu sa njima. Njihova odlučnost, herojstvo i čvrstina su zapanjujući", rekao je Zelenski u video obraćanju svojim sunarodnicima, govoreći o opkoljenom južnom gradu koji je pretrpeo neka od najvećih razaranja i užasa rata. "Da samo oni koji 31 dan razmišljaju o tome kako da predaju desetine aviona i tenkova imaju 1 odsto njihove hrabrosti", rekao je.

Zelenski upozorava da će Rusija pokušati da se širi dalje u Evropu, ako Ukrajina padne. NATO, ipak, nije isupnio njegove zahteve da zatvori nebo iznad Ukrajine uz objašnjenje da će se tako rat proširiti i na druge zemlje.

Ukrajinski predsednik je, u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejem Dudom, istakao da je razočaran time što borbeni avioni iz istočne Evrope još nisu stigli u Ukrajinu.

"Cena odugovlačenja su hiljade života Ukrajinaca", rekao je Zelenski.

SAD su početkom marta odbile predlog Poljske da se MIG-29 avioni, skladišteni u Nemačkoj, predaju ukrajinskim snagama.

XS
SM
MD
LG