Linkovi

Rusija imenovala novog komandanta za Ukrajinu


ARHIVA: Ruski predsednik Vladimir Putin i general-pukovnik Aleksandar Dvornikov u Kremlju, 17. marta 2016.

Posle serije neuspeha koje je pretrpela od početka invazije, Rusija je imenovala novog ratnog komandanta za Ukrajinu, saopštio je u nedelju neimenovani američki zvaničnik.

Rusija se sada okrenula 60-godišnjem generalu Aleksandru Dvornikovu, jednom od najiskusnijih vojnih zvaničnika Rusije - i prema američkim zvaničnicima - generalu poznatom po brutalnosti prema civilima u Siriji i drugim ratištima. Visoki američki zvaničnik koji je otkrio ime novog ruskog komandanta razgovarao je sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman.

Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Saliven, izjavio je da "nikakvo imenovanje bilo kog generala ne može da izbriše činjenicu da je Rusija već pretrpela strateški neuspeh u Ukrajini."

ARHIVA: Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost, na konferenciji za novinare u Beloj kući 22. marta 2022.
ARHIVA: Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost, na konferenciji za novinare u Beloj kući 22. marta 2022.

“Ovaj general će biti samo još jedan tvorac zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima", izjavio je Saliven za program "Stanje nacije" na kablovskoj mreži CNN. “A Sjedinjene Države su, kao što sam i ranije govorio, rešene da učine sve što mogu da se pomogne Ukrajincima dok pružaju otpor njemu i snagama kojima komanduje."

Odluka da se uspostavi novo vojno rukovodstvo doneta je u vreme dok se Rusija, kako se veruje, sprema za koncentrisanu operaciju širenja kontrole nad Donbasom, posle neuspešnog pokušaja da se osvoji glavni grad Kijev.

Dvornikov se istakao kao komandant ruskih snaga u Siriji, gde Moskva od 2015. vodi vojnu kampanju pružajući podršku režimu predsednika Bašara al-Asada tokom razornog građanskog rata.

Dvornikov je karijerni vojnici oficir i postepeno je unapređivan nakon što je vojnu karijeru započeo 1982. kao komandant voda. Borio se u drugom ratu u Čečeniji i zauzeo nekoliko visokih pozicija a zatim dobio nadležnost nad ruskim trupama u Siriji 2015.

2016. godine, Putin je Dvornikovu dodelio medalju Heroj Ruske Federacije, jedno od najvećih odlikovanja u zemlji. Dvornikov je služio kao komandant Južnog vojnog okruga od 2016.

Saliven je generala opisao kao vojnika sa istorijom brutalnosti nad civilima u Siriji i rekao da "možemo očekivati slično u ovom ratu". Međutim, naglasio je da američka strategija ostaje ista - a to je pružanje vojne i logističke podrške Ukrajini.

XS
SM
MD
LG