Linkovi

SAD traže da Rusija bude izbačena iz Saveta UN za ljudska prava


aRHIVA - Sednica Saveta UN za ljudska prava

Sjedinjene Države najavile su da će od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tražiti da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava. To je saopštila američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild koja je najavila da planira da zatraži da se o tome glasa ove nedelje i ocenila da je učešće Rusije u Savetu - farsa.

Takođe je poručila zemljama, njih 140, koje su podržale dve rezolucije Ujedinjenih nacija protiv ruske invazije da prizori koji dolaze iz Buče i razaranje širom Ukrajine, od članica Generalne skupštine UN zahtevaju da "reči pretvore u akciju."

Genadi Gatilov, ambasador Rusije u UN u Ženevi izjavio je u ponedeljak da inicijativa SAD i drugih da se njegova zemlja izbaci iz Saveta za ljudska prava verovatno neće imati većinsku podršku", prenosi Rojters.

"Vašington koristi ukrajinsku krizu u pokušaju da isključi ili suspenduje Rusiju u međunarodnim organizacijama, ukljujući Savet za ljudska prava ovde u Ženevi", rekao je Gatilov.

Da bi se suspendovalo učešće jedne države u Savetu za ljudska pava, zbog teških i sistematskih kršenja ljudskih prava, potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini, koja ima 193 člana. Libija je poslednja zemlja suspendovana iz Savjeta i to jednoglasno 2011. godine, zbog nasilja Gadafijevih snaga nad demonstrantima.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild nalazi se u poseti Rumuniji, gde se sastala sa premijerom Nikolajem Čukom. Kako je saopštila na Tviteru, razgovarali su o zajedničkoj rešenosti da se pomogne Ukrajini. Takođe je posetila opperacije Svetske centralne kuhinje u Bukureštu, i zahvalila poznatom kuvaru i humanitarcu Hoze Andresu i njegovom timu zbog spremanja obroka za ukrajiske izbeglice.

XS
SM
MD
LG