Linkovi

Troje republikanaca podržalo sudiju Ketandži Braun Džekson, potvrda skoro izvesna


ARHIVA Ketandži Braun Džekson, kandidatkinja predsednika Bajdena za novu sudiju Vrhovnog suda.
ARHIVA Ketandži Braun Džekson, kandidatkinja predsednika Bajdena za novu sudiju Vrhovnog suda.

Sudija Apelacionog suda Ketandži Braun Džekson sada je korak bliže položaju u Vrhovnom sudu Sjedinjenih država, nakon što je otklonjena proceduralna prepreka da se njena nominacija prosledi na glasanje Senatu u punom sastavu. Očekuje se da bude potvrđena do kraja nedelje.

Kandidatkinja predsednika Bajdena za najviši sud u zemlji dobila je podršku još dvoje republikanaca, pošto su senatori Lisa Murkovski i Mit Romni objavili da planiraju da glasaju za potvrdu Džekson.

Republikanska senatorka Suzan Kolins izjavila je prošle nedelje da će podržati Džekson, zbog njenih "besprekornih kvalifikacija".

“Provela sam mnogo vremena pregledajući dokumenta sudije Džekson, razgovarala sam s njom dva puta, jednom pre pretresa, jednom posle, ukupno dva i po sata. I razgovarala sam sa drugim pravnim stručnjacima i proverila brojna dokumenta. Na kraju sam odlučila da ona ima kvalifikacije, iskustvo i akreditive koji su nam potrebni za sudije Vrhovnog suda i garantujem svoju podršku.”

Mit Romni je ocenio da sudija Džekson "više nego zadovoljava standarde izuzetnosti i integriteta", dok je Murkovski izjavila da će "doneti u Vrhovni sud niz iskustava iz sudnice sa kojima retko ko može da se meri."

Njihovi glasovi, zajedno sa glasovima 48 demokrata i dva nezavisna člana Senata, bili bi više nego dovoljni da potvrde Džekson kao prvu afroameričku ženu sudiju Vrhovnog suda u istoriji Sjedinjenih Država.

Republikanac najvišeg ranga u Odboru za pravosuđe, senator Čak Gresli, rekao je da se protivi nominaciji Džekson jer, kako je objasio, "ona i ja imamo fundamentalno različite poglede na ulogu sudija u našem sistemu vlade."

Senat je u ponedeljak uveče glasao sa 53 prema 47 da se nominacija Džekson "oslobodi" iz senatskog odbora za pravosuđe koji sa 11 glasova za i 11 protiv, podeljen po stranačkoj liniji, nije mogao da postigne odluku o prosleđivaju nominacije Senatu, prvi put u tri decenije. Prethodno se to dogodilo 1991, kada je Bajden bio predsedavajući odbora a raspravljalo se o nominaciji aktuelnog sudije Klarensa Tomasa.

Očekuje se da će Senat započeti debatu i održati konačno glasanje o njenoj nominaciji pre nego što ode na pauzu za uskršnje praznike, kasnije ove nedelje.

Bajden je nominovao Džekson da zameni sudiju Stivena Brajera koji ovog leta odlazi u penziju.

XS
SM
MD
LG