Linkovi

Ketandži Braun Džekson - prva crnkinja kandidatkinja za sudiju američkog Vrhovnog suda


ARHIVA - Sudija Ketandži Braun, tada nominovana za federalnog sudiju u Vašingtonu, na pretresu pred Senatskim odborom za pravosuđe 28. aprila 2021. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Pool)
ARHIVA - Sudija Ketandži Braun, tada nominovana za federalnog sudiju u Vašingtonu, na pretresu pred Senatskim odborom za pravosuđe 28. aprila 2021. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Pool)

Predsednik Džo Bajden izabrao je federalnu apelacionu sudiju Ketandži Braun Džekson da postane prva crnkinja u Vrhovnom sudu Sjedinjenjih Država, saopšteno je iz Bele kuće u petak. Pretresi za njenu potvrdu sada će biti održani u Senatu u kome demokrate i republikanci imaju jednaki broj predstavnika, dok odlučujući glas daje potpredsednica SAD, Kamala Haris.

Sudija Vrhovnog suda je doživotna funkcija. Bajden je izabrao 51-godišnju Džekson da nasledi penzionisanog liberalnog sudiju Stivena Brajera, koji je sa 83 godine najstariji član suda.

Od 115 ljudi koji su ikada služili u Vrhovnom sudu, samo dvoje su bili crnci, a obojica - muškarci.

"Predsednik Bajden je tražio kandidata sa izuzetnim rezimeom, besprekornim karakterom i nepokolebljivom posvećenošću vladavini zakona", saopšteno je iz Bele kuće.

Objašnjavajući proces selekcije, Bela kuća je navela da je predsednik Bajden tražio kandidata "nalik na sudiju Brajera - koji je mudar, pragmatičan i poseduje duboko razumevanje Ustava kao trajnog poglavlja slobode", kao i pojedinca koji je "posvećen jednakoj pravdi za sve po zakonu i koji razume duboki uticaj koji odluke Vrhovnog suda imaju na živote Amerikanaca."

Ako bude potvrđena u Senatu, Ketandži Džekson će biti šesta žena koja je ikada služila u Vrhovnom sudu, koji trenutno ima tri žene - sudije. Pridružiće se liberalnom bloku suda u kome konzervativci imaju većinu 6 prema 3. Troje konzervativnih sudija postavio je Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

Senat je prošle godine glasao sa 53 prema 44 da potvrdi Keteandži Džekson za sudiju uticajnog federalnog apelacionog suda, kada ju je podržalo troje republikanskih senatora.

Džekson je odrasla u Majamiju a studirala je prava na Harvardu.

XS
SM
MD
LG