Linkovi

Nove američke sankcije Rusiji, meta - tehnološki sektor


ARHIVA - Prodavnica kućne elektronike Tehnopark u Moskvi, 25. februara 2022.
ARHIVA - Prodavnica kućne elektronike Tehnopark u Moskvi, 25. februara 2022.

Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, usmerene na tehnološki sektor, u pokušaju da se Moskva spreči u izbegavanju sankcija.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su sankcije uvedene 21 entitetu i 13 pojedinaca, a među kompanijama je i Mikron, najveći ruski proizvodjač i izvoznik mikroelektronike, i najveći proizvodjač čipova.

Sekretarijat za finansije je proširio i ovlašćenja za sankcije, koje sada uključuju sektore vazdušnog saobraćaja, elektronike i pomorski sektor. Odluka znači da Vašington može da uvede sankcije svakom pojedincu ili entitetu za koje je zaključeno da rade u tim sektorima.

Meta novih sankcija su i "zloćudni sajber akteri", saopštio je Sekretarijat za finansije.

"Nastavićemo da napadamo Putinovu ratnu mašineriju iz svakog ugla, dok se ovaj besmisleni rat ne završi", navela je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Mere su najnoviji korak u seriji akcija koje su Moskvi uveli Vašington i saveznici od kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, u najvećem napadu na jednu evropsku državu od Drugog svetskog rata. Moskva svoj napad naziva "specijalnom operacijom."

XS
SM
MD
LG