Linkovi

Rusija najavljuje "empirijske dokaze" da njeni vojnici ne ubijaju civile


ARHIVA: Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije u UN na sednici u Njujorku 18. marta 2022.
ARHIVA: Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije u UN na sednici u Njujorku 18. marta 2022.

Rusija će predstaviti "empirijske dokaze" Savetu bezbednosti UN da njeni vojnici ne ubijaju civile u Ukrajini i da nisu učestvovali u događajima u Buči, izjavio je u Njujorku Vasilij Nebenzja, ambasador Rusije u UN.

"Imamo empirijske dokaze da to podržimo", rekao je Nebenzja na konferenciji za novinare. "Nameravamo da ih predamo Savetu bezbednosti što je pre moguće kako međunarodnu zajednicu ne bi zavarala izmišljena zavera Kijeva i njegovih zapadnih sponzora."

Međutim, Njujork tajms je objavio da satelitski snimci iz Buče demantuju tvrdnje Rusije da su tela civila nađena na ulicama grada tu doneta nakon što su se ruski vojnici povukli.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su tela ljudi - od kojih su nekima vezane ruke a na glavi imaju rane od metka - "još jedna prevara, lažirana produkcija i provokacija režima u Kijevu za zapadne medije", te da nikakva tela nisu bila na ulicama kada su ruski vojnici napustili Buču 30. marta. Međutim, Tajms je objavio video snimak koji okazuje da leševi nađeni nakon što su se ruski vojnici povukli mogu da se vide na satelitskim snimcima od 19. marta.

XS
SM
MD
LG