Linkovi

Ukrajinski tužioci istražuju mogući ratni zločin Rusije nad 410 civila


Ulice grada Buča nakon
Ulice grada Buča nakon

Zelenski: Stotine ubijene u Buči i drugim gradovima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da su stotine ljudi ubijene u Buči i drugim ukrajinskim gradovima – uključujući i civile koji su ustreljeni.

Ruski lideri treba da vide do čega su dovela njihova naređenja u Ukrajini”, istakao je Zelenski – dodavši da će svi koji su odgovorni za ratne zločine biti pronađeni i kažnjeni.

Ratne zločine u Buči i drugim gradovima razmatraće Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak”, poručio je Zelenski.

Kako je ukazao, protiv Rusije će biti primenjen novi paket sankcija – ali, prema njegovim rečima, to nije dovoljno.

Svetskim silama ne bi trebalo da tražimo oružje da bismo se odbranili – to oružje jednostavno treba da nam se ustupi”, rekao je Zelenski, dodavši da je odobrio poseban pravni mehanizam koji će služiti za istragu i krivično gonjene odgovornih za zločine na teritoriji Ukrajine.

Takođe, Zelenski je pozvao nekadašnje nemačke i francuske lidere, bivšu kancelarku Angelu Merkel i predsednika Nikolu Sarkozija da uvide čemu su, kako je ukazao, vodili četrnaestogodišnji ustupci Rusiji.

Angela Merkel, povukla se iz politike nakon što je na funkciji nemačke kancelarke bila od 2005. do 2021.

Nikola Sarkozi funkciju francuskog predsednika obavljao je od 2007. do 2012. godine.

KIJEV - Ukrajinski tužioci istražuju mogući ratni zločin Rusije pošto je u gradu Buča, nadomak Kijeva, pronađeno 410 tela - od kojih je 140 do sada pregledano, izjavila je Irina Venediktova.

Ukrajinski i evropski zvaničnici optužili su Rusiju za ratne zločine, pošto su u gradu Buča, posle povlačenja ruske vojske, pronađena tela civila na ulicama.

Gradonačelnik Buče, grada na 37 kilometara severoistočno od Kijeva, rekao je da je najmanje 300 civila ubijeno tokom jednomesečne ruske okupacije.

"Svaki rat ima neka pravila kada je reč o civilima. Rusi su pokazali da ih svesno ubijaju. Praktično su dobili zeleno svetlo od Putina i ubijali narod u Ukrajini", izjavio je Anatolij Fedoruk.

Novinari Rojtersa videli su masovne grobnice i tela ubijenih civila kako leže na ulici.

Rusija je odbacila optužbe ukrajinske strane o tome da je počinila ratne zločine nad civilima.

Tamošnje Ministarstvo odbrane saopštilo je da su objavljeni snimci i fotografije na kojima su prikazana tela preminulih - tek još jedna provokacija.

Istaknuto je da su sve ruske vojne jedinice grad Buču napustile 30. marta.

Rusija je zatražila zakazivanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi se razmatraloa, kako su je označili, provokacija ukrajinskih radikala, u Bučai - pošto je Kijev izneo optužbe o ruskim ubistvima počinjenim u tom gradu.

"Usled blatantne provokacije ukrajinskih radikala u Buči - Rusija je zatražila da bude održano zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", objavio je Dmitri Polijanski, prvi zamenik stalnog ruskog predstavnika pred Ujedinjenim nacijama na društvenoj mreži Tviter.

Ruske snage su se povukle iz oblasti Kijeva i sada se grupišu u istočnoj Ukrajini. Moskva negira da su joj meta bili civili i odbacuje optužbe za ratne zločine. U Kremlju nisu odgovorili na pitanja Rojtersa o telima pronađenim u Buči.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Oleksi Arestovič, rekao je da su ukrajinski vojnici pronašli tela žena koje su silovane i zapaljene, kao i tela dece.

"Na telima muškaraca vidljivi su tragovi mučenja. Ruke su im vezane i ubijeni su hicima u čelo", rekao je Arsestovič.

Portparol predsednika Ukrajine, Sergej Nikiforov, kazao je da mu ubistva u Buči deluju kao ratni zločin.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da je izvršila namerni "masakr" i pozvao G7 da uvede nove sankcije Moskvi.

"I dalje sakupljamo informacije i pronalazimo tela, ali sada se već ubijeni broje u stotinama. Mrtvi leže na ulicama. Ubijali su ljude koji su ostali u gradu i one koji su hteli da izađu iz njega".

Američka ambasada u Kijevu: Užasavajući prizori iz Buče

Prizori koji pristižu iz grada Buče i drugih područja koja napuštaju snage ruskog predsednika Vladimira Putina su užasavajuće, objavila je američka ambasada na društvenoj mreži Tviter.

"Američka vlada posvećena je obezbeđivanju principa odgovornosti na svaki mogući način. Ne smemo oćutati, potrebno je da svet sazna šta se dogodilo i svi moramo reagovati", navedeno je u objavi američke ambasade u Kijevu.

Rusija je odbacila optužbe ukrajinske strane o tome da je počinila ratne zločine nad civilima.

I evropski zvaničnici ocenjuju da treba istražiti navode o ratnim zločinima.

"Šokiran sam informacijama o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini o prikupljanju podataka o tome", napisao je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Stoltenberg: Ubijanje civila zastrašujuće i neprihvatljivo

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO), ubistvo civila u gradu Buči označio je brutalnošću kakva u Evropi nije viđena decenijama.

"Njihova smrt oznažila je potrebu da Vladimir Putin okonča rat. Zastrašujuće je i neprihvatljivo ciljanje i ubijanje civila. I to dodatno ukazuje na značaj okončanja ovog rata", rekao je Stoltenberg u intervjuu američkom Si-En-En-u, dan pošto su ukrajinske trupe ušle u grad Buču nadomak Kijeva u kom su, prema navodima zvaničnika i očevidaca, pronađena tela ubijenih 300 civila.

Kao odgovorne za njihovu smrt označene su ruske trupe koje su krajem marta napustile taj grad.

XS
SM
MD
LG