Linkovi

NATO zakazao vanredni samit za 24. mart, prisustvuje i Bajden


ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden na konferenciji Nacionalne lige gradova u Vašingtonu, 14. marta 2022.
ARHIVA - Američki predsednik Džo Bajden na konferenciji Nacionalne lige gradova u Vašingtonu, 14. marta 2022.

Američki predsednik Džo Bajden sledeće nedelje putuje u Brisel gde će prisustvovati samitu NATO-a 24. marta, potvrđeno je na brifingu za novinare u Beloj kući.

Lideri NATO zakazali su vanredni samit da bi razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavio je na Tviteru Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

"Razgovaraćemo o ruskoj invaziji na Ukrajinu, našoj snažnoj podršci Ukrajini i daljem jačanju NATO odvraćanja i odbranje. U ovom ključnom trenutku, Severna Amerika i Evropa moraju da nastave da stoje zajedno", poručio je Stoltenberg.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je predsednikov cilj da se sastane sa liderima licem u lice i "proceni gde se nalazimo u ovom trenutku."

"Do sada smo bili neverovatno usklađeni. To se ne dešava slučajno", rekla je.

Psaki je odbila da odgovori na pitanje da li će Bajden posetiti i Poljsku, sastati se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i učiniti nešto u vezi sa ukrajinskim izbeglicama, navodeći da se detalji putovanja još razrađuju. Ona je najavila da će uskoro biti objavljeni novi detalji o američkoj vojnoj i bezbednosnoj pomoći Ukrajini.

Bajden je u utorak potpisao zakon o potrošnji, koji uključuje 13,6 milijardi dolara hitne vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Američkom Kongresu u sredu će se, putem video linka, obratiti predsednik Zelenski, koji je apelovao za međunarodnu pomoć, uključujući uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, što je Bajdenova administracija do sada isključila kao mogućnost.

XS
SM
MD
LG