Linkovi

Ukrajina: Ruski napadi u Černigovu, Marijupolju, Kijevu


Razoreni delovi Černihiva (Foto: State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)
Razoreni delovi Černihiva (Foto: State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS)

Spasilačke ekipe izvukle su tela pet osoba, među kojima troje dece, tokom pretrage stambenih zgrada oštećenih u granatiranju u severnom gradu Černigovu, saopštile su u sredu ukrajinske hitne službe. Posmrtni ostaci žrtava, kako se navodi, pronađeni su u ruševinama jednog studentskog doma.

Američka ambasada u Kijevu prethodno je saopštila su ruske snage ubile 10 osoba koje su čekale u redu za hleb u Černigovu.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom nalogu na Tviteru, ambasada nije iznela dokaze za navode o napadu.

"Ruske snage su pucale i ubile 10 ljudi koji su čekali u redu za hleb u Černigovu. Takvi užasni napadi moraju da se zaustave. Razmatramo sve opcije da osiguramo odgovornost za bilo koje zverske zločine u Ukrajini", navedeno je iz ambasade.

Na snimcima ukrajinske državne televizije vide se tela na ulici, a kancelarija državnog tužioca saopštila je da je pokrenula istragu. Rusija odbacuje optužbe o napadu i tvrdi da je incident prevara. Moskva demantuje optužbe da napada civile u Ukrajini.

U međuvremenu, gradsko veće Marijupolja saopštilo je da su ruske snage bombardovale pozoriše gde su se krili civili, ali da još nije poznat broj žrtava.

Ukrajinsko Ministarrstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ruske snage ispustile snažnu bombu na pozorište gde su se sklonile stotine civila i da su mnogi i dalje zarobljeni u tom objektu. Takođe je optužilo Rusiju za ratni zločin. Rojters nije mogao da potvrdi ovu informaciju iz nezavisnih izvora. Hjuman Rajts Voč navodi da se u pozorištu nalazilo najmanje 500 civila.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je te navode, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Guverner ukrajinskog regiona Zaporožje optužio je prethodno ruske snage za artiljerijski napad na konvoj stanovnika koji su se evakuisali iz Marijupolja, te da je ranjeno pet osoba. Ukrajinska vojska navela je da su deca među povređenima.

U Harkovu, tri osobe su poginule, a pet povređeno nakon granatiranja koje je izazvalo požar na jednoj pijaci, saopštile su ukrajiinske hitne službe. U saopštenju se navodi da je požar kasnije ugašen.

U Kijevu, ruske snage izazvale su požar i nanele štetu privadnim domovima i gasovodu u distriktu Podil, rekao je gradnačelnik Vitalij Kličko. Dodao je da je požar ugašen i da su hitne službe utvrdile da nije bilo žrtava.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu i da su ruske snage oslobodile gradonačelnika Melitopolja, Ivana Federova, koji je priveden prošle nedelje. Ukrajina je navela da su ruske snage otele Fedorova prošlog petka.

XS
SM
MD
LG