Linkovi

Kremlj: SAD objavile ekonomski rat Rusiji


Zvanična Moskva najavila je da razmatra kontrasanckije Zapadu
Zvanična Moskva najavila je da razmatra kontrasanckije Zapadu

MOSKVA - Kremlj je saopštio da su SAD objavile ekonomski rat Rusiji i da Moskva razmatra dalje korake pošto je američki predsednik Džo Bajden uveo zabranu na uvoz ruskih energenata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će Rusija ostati pouzdan snabdevač energentima i istakao da se isporuka nastavlja.

"Ali vidite bahanalije, neprijateljske bahanalije, koje pravi Zapad, koje otežavaju situaciju i teraju nas da ozbiljno razmislimo o svemu. SAD su definitivno objavile ekonomski rat Rusiji i vode taj rat".

Rusija je ranije upozorila Zapad da radi na uvođenju kontrasankcija koje će biti efikasne i pogoditi najosetljivije delove zapadnih država, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva se suočava sa najvećom ekonomskom krizom od pada Sovjetskog saveza 1991. pošto je, zbog agresije na Ukrajinu, Zapad uveo sankcije ruskom finanijskom i poslovnom sektoru.

"Reakcija Rusije biće brza, promišljena i pogodiće najosetljivija područja onih kojima je namenenjena", kazao je Dmitrij Biričevski, direktor ekonomske službe u Ministarstvu spoljnih poslova, prenela je RIA.

Moskva je ranije upozorila da bi, u slučaju da SAD i EU zabrane uvoz sirove nafte iz Rusije, cena barela mogla da skoči i na više od 300 dolara.

Prema ruskim podacima, Evropa uvozi oko 500 miliona tona nafte godišnje. Trećina te količine stiže iz Rusije.

Kina, koja je druga ekonomija na svetu, pozvala je na uzdržanost. Predsednik Ši Đinping upozorio je da će sankcije uporiti svetske ekonomske tokove.

XS
SM
MD
LG