Linkovi

Rusija preti zatvaranjem glavnog gasovoda ka Evropi u slučaju zabrane na uvoz nafte


Arhiva - Ruski gasovod Severni tok 2, koji je suspendovan nakon napada Rusije na Ukrajinu.
Arhiva - Ruski gasovod Severni tok 2, koji je suspendovan nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija je saopštila da bi mogla da zatvori svoj glavni gasovod Severni tok 1, koji gas doprema do Nemačke, ako Zapad uvede zabranu uvoza ruske nafte.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da bi "odbijanje ruske nafte dovelo do katastrofalnih posledica po globalno tržište", uzrokujući da se cene više nego udvostruče na 300 dolara po barelu, preneo je BBC.

Sjedinjene Države sa saveznicima istražuju potencijalnu zabranu kao način kažnjavanja Rusije za njenu invaziju na Ukrajinu, ali Nemačka i Holandija u ponedeljak su odbacile plan, podseća britanska medijska kuća.

EU dobija oko 40 odsto svog gasa i 30 odsto svoje nafte iz Rusije i nema laku zamenu ako dođe do prekida snabdevanja.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, Novak je rekao da bi bilo "nemoguće brzo pronaći zamenu za rusku naftu na evropskom tržištu".

"Biće potrebne godine, a za evropske potrošače će i dalje biti mnogo skuplje. Na kraju krajeva, ovaj ishod će ih najviše povrijediti", rekao je on.

Ukazujući na prošlomesečnu odluku Nemačke da zamrzne sertifikaciju Severnog toka 2, novog gasovoda koji povezuje dve zemlje, on je dodao da bi embargo na naftu mogao da izazove odmazdu.

"Imamo svako pravo da donesemo odgovarajuću odluku i uvedemo embargo na pumpanje gasa kroz [postojeći] gasovod Severni tok 1", rekao je on.

XS
SM
MD
LG