Linkovi

Đukanović Skupštini vratio izmjene zakona koji odlaže lokalne izbore u Ulcinju i Beranama


Milo Djukanovic
Milo Djukanovic

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je donijela Skupština na sjednici 4. februara, čije bi izglasavanje trebalo da odloži lokalne izbore u Beranama i Ulcinju, saopštio je njegov kabinet.

Djukanović je naveo da je odluku o raspisivanju izbora za odbornike, u Skupštini opštine Berane i Skupštini opštine Ulcinj, donio 26. januara 2022. godine, te da je ona “stupila na snagu danom donošenja”.

"Želim da ukažem da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom smislu i duhu, otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa”, naveo je crnogorski predsjednik u obrazloženju.

On je zaključio da "na osnovu izloženog, cijeni razložnim da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje".

Parlament je početkom mjeseca izglasao prijedlog za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predvidjeno da lokalni izbori u 14 crnogorskih opština budu održani u jednom danu.

O Zakonu se izjasnilo 57 od 81 poslanika, od kojih je 46 iz URA-e, Civis-a, SNP-a i opozicije glasalo za, dok je 11 poslanika Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore bilo protiv, dok Demokratski front nije glasao.

XS
SM
MD
LG