Linkovi

Ambasada SAD: Politički lideri da izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku


ARHIVA - Američka ambasada u Podgorici (Foto: AP, Risto Božović)
ARHIVA - Američka ambasada u Podgorici (Foto: AP, Risto Božović)

Američka ambasada u Podgorici pozvala je političke lidere u Crnoj Gori da izbjegavaju "zapaljivu" nacionalističku retoriku i da rade zajedno "na putu naprijed" za zemlju.

Na pitanje Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute da bi, u svijetlu svakodnevnih protesta i rasta političkih i etničkih tenzija, nestabilnost u Crnoj Gori mogla dodatno da se pogorša, iz ambasade je poručeno da "pažljivo prate situaciju u Crnoj Gori, ali da put naprijed moraju da utvrde njeni izabrani lideri kroz dijalog i u skladu sa demokratskim procesima".

"Pozivamo političke lidere da se izdignu iznad identitetske politike, izbjegavaju zapaljivu nacionalističku retoriku i rade zajedno u interesu javnosti, da bi ponudili konstruktivan, produktivan put naprijed za crnogorski narod", navedeno je iz ambasade za Glas Amerike.

Takođe je ponovljen stav da će Sjedinjene Države sarađivati "sa bilo kojom demokratski formiranom vladom koja osigurava napredak Crne Gore na evroatlantskom putu, što obuhvata ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, jačanje članstva u NATO-u i davanje podrške zajedničkim vrijednostima".

Iz američke ambasade u Podgorici Glasu Amerike je saopšteno i da u ovom trenutku nema planova za posjetu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Crnoj Gori. Crnogorski mediji su ranije javili da će Eskobar doći u Crnu Goru početkom februara.

Eskobar je u nedavnom intervjuu za Glas Amerike rekao da će rešavanje aktuelne krize u Crnoj Gori zavisiti "od lidera zemlje i od glasača".

XS
SM
MD
LG