Linkovi

Rekordan broj zaraženih u SAD i Evropi, SZO upozorava na "cunami slučajeva"


Testiranje na kovid u Njujorku
Testiranje na kovid u Njujorku

Broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou rekordno je visok u SAD, pojedinim zemljama u Evropi i Australiji, u vreme kada se novi soj - omikron - širi velikom brzinom, a testova za kovid je sve manje.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je broj slučajeva kovida prošle nedelje porastao za 11 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, te da je najveći rast bio u Severnoj i Južnoj Americi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da istovremeno širenje delta i omikron soja izaziva "cunami slučajeva".

"Delta i omikron su sada dvostruka pretnja koja izaziva rekordan rast broja slučajeva, i dovodi do rasta hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Vema sam zabrinut zbog toga što omikron, koji je veoma zarazan i prenosi se istovremeno sa deltom, dovodi do "cunamija slučajeva", naglasio je Tedros na konferenciji za novinare.

Skoro dve godine pošto je u Kini prijavljen novi virus, korona je već prošla nekoliko mutacija i, uprkos vakcinama, vlade mnogih zemalja su ponovo primorane na zatvaranja.

Iako su neke studije pokazale da je omikron manje smrtonosan nego drugi sojevi, veliki broj zaraženih bi mogao da preplavi bolnice, a utiče i na ekonomiju jer radnici koji obole moraju u izolaciju.

U proseku, broj obolelih na dnevnom nivou je na najvišem nivou ikada u SAD - više od 265.000 dnevno, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, prenosi agencija Asošijeted pres.

Uzrok naglog raste uglavnom je širenje omikrona. Hospitalizovanih je u proseku 9.000, a smrtnih slučajeva 1.100 dnevno, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Direktorka CDC-a Rošel Valenski rekla je u sredu da je broj žrtava i hospitalizacija relativno nizak trenutno, u poređenju sa skokom zaraženih.

U bolnici je trenutno oko 60.000 zaraženih ili polovine od brojke registrovane u januaru, pokazuju podaci CDC-a. Novi nalet pandemije remeti i aviosaobraćaj u SAD, Svakog dana od Božića otkazane su stotine letova zbog inficiranih članova posade aviona. Američke zdravstvene vlasti prate i 86 kruzera na kojima ima zaraženih.

U Australiji je registrovano 18.300 novozaraženih, što je mnogo veće od ranijeg rekorda od 11.300 koji je postignut dan ranije. Novi rekord zabeležen je i u Velikoj Britaniji - 183.037 novih slučajeva u sredu.

Francuska, Britanija, Italija, Španija, Grčka i Malta takođe beleže do sada rekordan broj novozaraženih. Francusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u sredu registrovano 208.000 novozaraženih, a ministar zdravlja Olivije Veran rekao je u parlamentu da su svake sekunde dve osobe pozitivne na kovid.

U međuvremenu, italijanska vlada saopštila je da planira da popusti pravila za izolaciju građana koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Karantin više neće biti neophodan za one koji su primili buster dozu, koji su u potpunosti imunizovani ili su se oporavili od kovida proteklih manje od 120 dana.

Međutim, biće im potreban negativan test pet dana nakon kontakta sa inficiranom osobom. Za nevakcinisane je i dalje predviđen karantin od 10 dana. Broj novozaraženih u sredu bio je rekordnih 98.020. U Španiji je period izolacije za pozitivne na kovid skraćen sa 10 na sedam dana.

Kina se odlučila za rigorozniji pristup, pa ceo grad Šian od 13 miliona stanovnika drži u strogom lokdaunu - zbog 151 slučaja zaraze.

Srbija: Bez novih mera protiv kovida uoči praznika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Mnoge zemlje se i dalje bore sa delta sojem, poput Poljske. U toj zemlji je u sredu umrlo 794 ljudi, prema navodima zvaničnika, uglavnom nevakcinisanih.

Preliminarni rezultati studija iz Britanije, Južnoafričke Republike i Danske pokazuju da je manji rizik od hospitalizacije kod omikrona nego kod delte. Potrebno je još podataka kako bi se utvrdila težina kliničke slike u odnosu na vakcinaciju ili preležan kovid.

Mnoge zemlje su, u skaldu sa preporukama SZO, otkazale novogodišnje proslave i vatromete. U Srbiji to nije slučaj i potvrđeno je da će se sve proslave održati, bez obzira na to što je registrovano prisustvo omikrona.

U Njujorku će proslava na Tajms skveru ipak biti održana, ali sa četiri puta manje ljudi nego što je planirano.

XS
SM
MD
LG