Linkovi

Zvaničnici: Skoro četvrtina članova posade vojnog broda SAD pozitivna na Kovid 19


Arhiva - USS Milvoki u vodama Altalntskog okeana, 27. juna 2019.

Više od 20 mornara na ratnom brodu američke mornarice - otprilike četvrtina posade - bilo je pozitivno na testu na Kovid 19, zbog čega je brod u ponedeljak bio usidren po strani u luci u Pomorskoj stanici Gvantanamo bej na Kubi, saoštili su zvaničnici američke odbrane.

USS Milvoki broji posadu od nešto više od 100 ljudi, a bio je primoran da pauzira svoje raspoređivanje krajem prošle nedelje zbog izbijanja zaraze koronavirusom. Zvaničnici odbrane, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da je broj zaraženih mornara u ovom trenutku relativno konstantan.

USS Milvoki, relativno mali stelt ratni brod, prvi je brod koji je ove godine morao da obustavi svoje raspoređivanje na moru.

Svoje razmeštanje započeo je isplovljavanjem iz Mornaričke stanice Mejport u Džeksonvilu na Floridi 14. decembra i zaustavljen je pre realizacije svoje zakazane posete luci. Brod je išao u region Južne komande SAD.

U međuvremenu, drugi ratni brod je morao da odloži isplovljavanje na more ranije ovog meseca zbog odvojenog izbijanja epidemije. Mornarički komandant Šon Robertson, portparol Treće flote, rekao je da je razarač USS Halsej odložio prelazak iz matične luke iz Perl Harbora, na Havajima, u San Dijego jer se značajan broj posade zarazio Kovidom 19. Brod je konačno uspeo da napusti Havaje u nedelju. Ovaj potez nije raspoređivanje, već transfer u novu matičnu stanicu za posadu.

Zvaničnik mornarice rekao je da je otprilike jedna trećina posade Halseja bila pozitivna na virus, a većina je imala samo blage simptome ili ih nije uopšte imala. Razarač ima oko 300 članova posade. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Robertson je rekao da je posada bila skoro 100 odsto vakcinisana i da niko nije odveden u bolnicu. Ekipi su stavljene na raspolaganje buster doze vakcina. Robertson je takođe rekao da su neki od uzoraka testirani i da su svi bili omikron varijanta.

Mornarica je u saopštenju u petak navela da je posada USS Milvokija "sto odsto imunizovana“ i da su svi oni koji su bili pozitivni na Kovid 19 izolovani na brodu dalje od ostalih članova posade.

Američki zvaničnici rekli su u ponedeljak da mornarica veruje da je potpuna vakcinacija posade ključni faktor u kontroli izbijanja.

Prema saopštenju mornarice, "deo" zaraženih ima blage simptome, a konkretna varijanta još nije poznata. Slučajevi zaraze Kovidom 19 porasli su širom zemlje kao rezultat veoma zarazne varijante omikron.

Ostali brodovi mornarice bili su po strani tokom prvih meseci izbijanja virusa prošle godine.

Prvo veće izbijanje virusa u redovima vojske dogodilo se početkom prošle godine na ratnom brodu USS Teodor Ruzvelt, nosaču aviona koji je delovao na Pacifiku. Ruzvelt je bio po strani na Guamu skoro dva meseca, a više od 1.000 od ukuno 4.800 članova posade bilo je pozitivno. Jedan mornar je umro, a cela posada je prošla kroz nedelje karantina u rotaciji koja je zadržala dovoljno mornara na brodu da ga očuva bezbednim i funkcionalnim.

Prema najnovijim podacima koje je objavila mornarica, više od 98 odsto svih aktivnih mornara je u potpunosti vakcinisano.

XS
SM
MD
LG