Linkovi

Osmani: Žene u bezbednosnom sektoru garant trajnog mira i bezbednosti


ARHIVA - Pripadnice specijalne policije u La Pazu, u Boliviji (Foto: REUTERS/David Mercado)
ARHIVA - Pripadnice specijalne policije u La Pazu, u Boliviji (Foto: REUTERS/David Mercado)

Konferencijom “Uloga žena u sektoru odbrane i bezbednosti”, na Kosovu je obeležena 21. godišnjica od usvajanja Rezolucije 1325 o ženama, miru i bezbednosti. Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da se bez ravnopravnog učešća žena u bezbednosnom sektoru ne može garantovati trajni mir i bezbednost.

Povodom 21 godine od usvajanja Rezolucije 1325 predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da uključivanje žena u proces donošenja odluka, kao i njihova zakonska zastupljenost u institucijama i dalje ostaje izazov za kosovsko društvo. Ona je istakla da su održivi mir i bezbednost zagarantovani samo uz puno i ravnopravno učešće žena.

“Mi danas imamo žene u raznim institucijama mada u manjem broju nego koliko zaslužuju, počevši od policije, ministarstvima, u forenzici, a pre svega i u Kosovskim bezbednosnim snagama ( KBS ). Učešće žena u KBS-u je i dalje malo, imamo 7 do 8 odsto devojaka koje su deo KBS-a. Potrebno je da vidimo više žena, njihovo učešće je garancija za dugoročni mir i bezbednost”, rekla je Vjosa Osmani.


I ministar odbrane Armend Mehaj kazao je da je uloga žena i njihov doprinos, sa pozicije odlučivanja, nezamenljiv kad je u pitanju “unapređenje procesa ka strateškim ciljevima globalnog mira i bezbednosti”.

„To su dokazale mnoge međunarodne operacije. Gledajući istoriju, žene su bile veoma bitan faktor naše zemlje, evo i danas imamo predsednicu ženu - koju su građani najviše glasali“, rekao je Mehaj.

Koordinatorka tima Ujedinjenih nacija na Kosovu Ulrika Rikardson rekla je neophodno da žene više budu zastupljenije u mirovnim i bezbednosnim pregovorima.

„Kada su žene u potpunosti angažovane na izgradnji i održavanju mira i bezbednosti, vidimo rezultate, manje sukoba i više mirovnih sporazuma“, rekla je Ulrika Rikardson.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećla obećao je ravnopravno učešće žena u svim bezbednosnim politikama.

“Na 21. godišnjicu Rezolucije 1325, moramo da kažemo da je potrebno da se više radi na sprovođenju ove rezolucije, ne zaboravljajući ulogu koju su žene imale i igraju u društvu. Važnost žena u naporima da se promoviše mir i bezbednost mora biti naglašena, ovaj napor je deo naših principa upravljanja. Kao ministar, postaraću se da sve bezbednosne politike garantuju ravnopravno učešće i potpuno uključivanje devojaka i žena“, rekao je ministar Svećla.

Konferenciju „Uloga žena u sektoru odbrane i bezbednosti” povodom obeležavanja 21 godine od usvajanja Rezolucije UN 1325 o ženama, miru i bezbednosti, organizovalo je Ministarstvo odbrane Kosova u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena ( UN WOMEN)

XS
SM
MD
LG