Linkovi

SAD osudile "provokativne" aktivnosti Kine blizu Tajvana


AHRIVA - Kineski borbeni avioni (Foto: Jin Danhua/Šinhua via AP)
AHRIVA - Kineski borbeni avioni (Foto: Jin Danhua/Šinhua via AP)

Sjedinjene Države zatražile su u nedelju od Kine da obustavi "provokativne vojne aktivnosti" blizu Tajvana, nakon što je blizu 100 kineskih vojnih aviona ušlo u vazdušnu odbrambenu zonu ostrva tokom trodnevnog perioda.

Tajvan više od godinu upozorava na stalne misije kineskih vazdušnih snaga blizu ostrva, često u jugozapadnom delu vazdušne odbrambene zone blizu ostrva Pratas, koja su pod tajvanskom kontrolom.

Tajvansko Ministarstvo odbrane je u petak, subotu i nedelju saopštilo da su kineske snage poslale svoje letelice u tu zonu. Samo u subotu ih je bilo 39, najviše do sada.

"Sjedinjene Države su veoma zabrinute zbog provokativnih vojnih akcija Kine blizu Tajvana, koje su destabilizujuće i podrivaju regionalni mir i stabilnost. Tražimo od Pekinga da prestane sa vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je dodao da će Vašington nastaviti da pomaže Tajvanu da održi "dovoljne odbrambene kapacitete" i poručio da su SAD čvrsto posvećene tom ostrvu.

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova se zahvalilo Sjedinjenim Državama na iskazanoj zabrinutosti i optužilo Kinu da povećava tenzije u indo-pacifičkom regionu. Poručilo je da je tajvanska vlade posvećena "jačanju samoodbrambenih kapaciteta i očuvanju demokratije, slobode, mira i prosperiteta zemlje".

Kina još nije komentarisala svoje aktivnosti. Prethodno je isticala da se vojnim letovima štiti suverenitet zemlje i da su oni usmereni protiv "dosluha" Tajvana i SAD, najvažnijeg međunarodnog partnera tog ostvra.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rasporedilo borbene avione kao upozorenje za kineske letelice, koje nadziru i raketni sistemi.

Tajvanski premijer Su Ceng-čeng osudio je u subotu poteze Kine, koju je optužio za vojnu agresiju i nanošenje štete regionalnom miru.

Kina povećava vojni i politički pritisak na Tajvan da bi primorala ostrvo da prihvati kinesku upravu. Tajvan ističe da je nezavisna zemlja i da će braniti svoju slobodu i demokratiju, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG