Linkovi

Da li će u Srbiji biti uvedena obavezna vakcinacija?


Red za treću vakcinu na Beogradskom sajmu, 20. avgusta 2021. godine (Foto: VOA)
Red za treću vakcinu na Beogradskom sajmu, 20. avgusta 2021. godine (Foto: VOA)

Poslednjih nedelja i meseci u Srbiji se sve glasnije pominje obavezna vakcinacija i tu, kako se čini postoje dve opcije - ili obavezna vakcinacija svih građana, ili samo pojedinih, pre svega profesionalnih grupa.

Za sada je samo za pripadnike vojske i policije krajem maja uvedena obavezna vakcinacija, a predstavnici vlasti, pozivajući se na ustav i zakone za sada izbegavaju da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem.

Za razliku od državnog vrha, mnogi pravnici u Srbiji ocenjuju da upravo iz ugla ustava i zakona treba razmišljati o obaveznoj vakcinaciji, a profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Violeta Beširević podseća da je Kovid 19 zarazna bolest i da to izbija iz ruku argument onih koji se pozivaju na ustavnu odredbu o jednakosti građana:

Upravo suprotno - pravo na jednakost nam nalaže da ukoliko država proceni da ovaj model preporučene vakcinacije nije dovoljan da bi se zaštitilo stanovništvo od zaraznih bolesti, onda mora da propiše obaveznu vakcinaciju zato što smo svi pred zakonom jednaki. A to znači da je zakon dužan da štiti pravo na život i pravo na zdravlje svih nas”, kaže Beširević i dodaje:

Zamislite da je u pitanju kolera, kuga ili malarija, protiv kojih naš zakon o širenju zaraznih bolesti nalaže obaveznu vakcinaciju. Da li bi onda trebalo da tvrdimo - svi smo jednaki, prema tome nećemo da se vakcinišemo i da padamo kao snoplje od kuge, malarije i kolere”.

Prema mišljenju pravnika Milana Antonijevića ustav i zakoni Srbije su dovoljno široki da daju mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije:

"Obavezna vakcinacija je ona koja će se propisati za određene kategorije ljudi koji su u povećanoj opasnosti - ili da dobiju, ili da prenesu Kovid, ali se neće ograničavati njihova prava, već ćete moći da donesete odluku da li želite ili ne želite da se vakcinišete i shodno tome ćete imati i određene posledice”, ističe Antonijević i kao primer iznosi mogućnost da lekari koji nisu vakcinisani ne mogu da rade sa pacijentima.

Antonijević podseća da je Srbija već imala iskustva sa obaveznom vakcinacijom:

Naš Ustavni sud doneo je jednu presudu o obaveznoj vakcinaciji dece pre nekoliko godina, koja se odnosi na one MMR vakcine. Ovde govorimo i o većoj opasnosti, govorimo i o nečemu što je globalno, gde su znanja mnogo veća tako da nema prepreka ako govorimo o ustavnim odredbama. Evropski sud za ljudska prava je takođe sa svoje strane govorio o obaveznoj vakcinaciji”.

Sagovornici Glasa Amerike upozoravaju da ne treba mešati obaveznu vakcinaciju sa prisilnom:

Prisilna vakcinacija bi bila ozbiljno krivično delo. Jer u telo organizma ubacujete nešto protiv volje svakog od nas kao pojedinca. I to jeste krivično delo, to bi mogao da bude i neki vid torture i nečovečnog postupanja. To nije apsolutno ono o čemu razgovaramo”, kaže Violeta Beširević.

Na pitanje da li izbegavanjem vakcinacije građani zapravo šalju poruku o nepoverenju kako u državne organe, tako i u medicinsku struku, ona ističe da odgovor treba tražiti u “površnom vremenu u kome živimo”, ali i u društvenim mrežama gde se svašta može pročitati i svačije mišljenje videti.

To zbunjuje ljude i zaboravlja se čije mišljenje treba poštovati”, kaže Beširević i dodaje:

Ja mislim zbog toga što niko nije odgovarao zbog širenja dezinformacija putem interneta kada u pitanju Kovid 19. Fejsbuk je počeo da briše antivakserske stavove, ali još nema odgovornosti. I sve dok nema ozbiljne odgovornosti za nekog ko ozbiljno nanese, ugrozi život, zdravlje drugih, tako će nam biti”.

Ostaje i teza da zbog predstojećih izbora iduće godina vlasti u ovom trentuku izbegavaju da se ozbiljnije zameraju bilo kome - i zdravima i bolesnima, i vakserima i antivakserima i svima koji su na bilo koji način podeljeni u vezi sa pitanjem pandemije. I da zato izbegavaju pitanje obavezne vakcinacije:

Nema srednjeg puta kada govorimo o Kovidu. Ovde je nauka prilično jasna i nema nešto prostora da vi ovaj način podilazite biračima. Ujedno, kako sejete tako i žanjete - mislim da je sve ono što se dešavalo i sa doktorom Nestorovićem i svima onima koji su imali sve državne resurse da sluđuju narod, da je to sada ono što vidimo na ulicama, da nažalost lekari više veruju takvim stavovima, nekim Jutjub kanalima, ne veruju onome što su učili nekada”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Milan Antonijević i ističe da poverenje u vladu ne treba mešati sa poverenjem u vakcine.

Srbija je tako dospela u pomalo apsurdnu situaciju - sa jedne strane većina onih koji su se do sada već vakcinisali stali su u redove da prime i treću dozu vakcine, dok sa druge strane već duže vremena redovna vakcinicija stagnira na oko 41-42 posto vakcinisanih u odnosu na ukupnu populaciju. Da bi se stiglo do kolektivnog imuniteta i 75 odsto vakcinisanih građana država i političari će morati mnogo ozbiljnije da se potrude.

XS
SM
MD
LG