Linkovi

Komemoracija Draganu Janjiću: Istina kao jedino merilo novinarstva


Komemoracija Dragana Janjića: Istina kao jedino merilo novinarstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Komemoracija Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika agencije Beta, 5. januar 2021. (Foto: VOA/Rade Ranković)

Minutom ćutnje kolege, prijatelji i članovi porodice oprostili su se danas od Dragana Janjića, glavnog i odgovornog urednika agencije Beta, koji je iznenada preminuo 31. decembra.

Kako je rečeno na komemoraciji koja je održana u beogradskom Medija centru, Janjić će ostati upamćen kao novinar i urednik kome je istina bila jedini kriterijum, kome je novinarstvo bilo četvrti stub demokratije, a ne oglasna tabla ove ili one vlasti.

Dragan Janjić je iznad svega bio hrabar čovek koji se uvek borio sa slobodu javne reči, rekla je bivša direktorka agencije Beta Ljubica Marković i podsetila na vremena kada je grupa novinara, među njima i Janjić, osnovala Betu:

“U najgore vreme mraka i raspada svih vrednosti, osnivanjem Bete, pokazali smo da je moguće govoriti i pisati slobodno, da je istina jedino merilo u novinarstvu”, rekla je Marković.

Po njenim rečima Janjić je bio dobar, čestit čovek, vredan, radoznao, obavešten, tvrdoglav, koji je imao veliko razumevanje za ljude i njihove slabosti, ali istovremeno je imao nepogrešiv osećaj za vest i nije oklevao da laž nazove tim imenom:

“Borili smo se za slobodu javne reči. Borba neprestano traje, jer sloboda govora nakon kratkrojne nade sada je ugrožena možda više nego ikada, istakla je Marković.

Ona je pročitala pismo Dušana Reljića, jednog od osnivača agencije Beta, koji je poručio da je Janjić bio hrabar, ispravan čovek koji nije imao nedoumica oko toga na kojoj strani su istina i poštenje.

"Na toj strani je bio i ostao. Dragan je ličnim primerom i novinarskim i političkim delovanjem bio na istaknutom mestu među onima koji su se borili protiv zla u Srbiji u protekle tri decenije”, napisao je Reljić u pismu.

Nekadašnji predsednik Nezavisnog usdruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, je ocenio da je Janjićevu novinarsku karijeru obeležila i neprekidna borba za profesionalizacijom novinarstva, insistiranje na etičkim standardima i unapređenje medijske scene.

Podsećajući da je Dragan Janjić bio veoma aktivan prilikom osnivanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Obradović je rekao da NUNS za Janjića nije bio u toj meri novinarska organizacija već "ideja o drugačijem novinarstvu, lišenom političke privrženosti":

“Dragan je bio jedan od stubova NUNS-a, uvek spreman da pomogne i da se angažuje. Svojim mudrim savetima i umerenošću lišenom bilo kakve ostrašćenosti bio je uvek kako smo ga interno zvali, glas razuma. Bez trunke sujete ili računice, njegova odmerenost i ogromno iskustvo bili su od ogromne pomoći da držimo NUNS na tragu ideje njegovih osnivača", rekao je Obradović.

Porodični prijatelj Zoran Hamović je rekao da je odluka Dragana Janjića da napusti državnu agenciju Tanjug u kojoj je radio na početku karijere, bio gest nepristajanja na neprofesionalnost, na svakovrsne udare na slobodu, ne samo novinara, nego svakog građanina u smutna vremena.

Hamović je rekao da je Janjić sa drugim "slobodomislećim, savesnim novinarima", osnovao agenciju Beta, kojoj je do poslenjeg trenutka pripadao, iako je delovao i na drugim mestima.

Urednik unutrašnje-političke redakcije Bete Vojkan Kostić rekao je da će Janjića pamtiti po stalnom naporu da kao glavni urednik agencije radi sa mladim novinarima i zastupanju istine kao uređivačke politike.

Šansa i prilika koju je davao svim mladim novinarima i doživljaj uređivačke politike kao neprestano traganje za istinom u novinarstvu biće dva ugaona kamena po kojima ću se sećati Dragana, rekao je Kostić.

XS
SM
MD
LG