Linkovi

"Pustite ih sve" - aktivisti traže oslobađanje građana uhapšenih na protestima


Protest ispred Prekršajnog suda u Beogradu
Protest ispred Prekršajnog suda u Beogradu

Nekoliko desetina građana i aktivista nevladinih organizacija protestovalo je ispred Prekršajnog suda u Beogradu zahtevajući da se iz pritvora oslobode građani koji su uhapšeni tokom protesta početkom jula.

Aktivisti združene akcije Krov nad glavom, koji su formalno organizovali protest, poručili su da očekuju da puste sve, kako su naveli, političke zatvorenike.

"Verovatno su u pitanju desetine ljudi, možda i više od stotinu, iako nemamo zvanične podatke, koji su osuđeni po skraćenom postupku, bez dokaza, samo na osnovu izjava policajaca", kaže za Glas Amerike Saša Perić, jedan od aktivista združene akcije Krov nad glavom.

Zahtevi demonstanata su, osim oslobađanja uhapšenih, i smena direktora policije Vladimira Rebića i svih policijskih službenika koji su koristili prekomernu silu, kao i njihovo sudsko procesuiranje.

Jedan od zahteva je i smena svih sudija koji su donosili presude, kako tvrde demonstranti, bez adekvatnih dokaza.

Glas Amerike uputio je pitanja Prekršajnom sudu u Beogradu o broju građana koji su osuđeni na zatvorske kazne po skraćenom postupku i koliko ih je treuntno na odsluženju iste, ali odgovor još nismo dobili.

Na protestima u Beogradu koji su počeli 7. jula zbog najave predsednika Srbije da će uvesti policijski čas zbog sve većeg broja obolelih od koronavirusa, u nekoliko navrata došlo je do sukoba nasilnih demonstranata i policije. Ali, neki građani su, kako tvrde, bili kolateralna šteta i pretučeni su ili privođeni iako nisu napadali polijcajce.

Incijativi A11 i Beogradskom centru za ljudska prava javile su se desetine građana koje tvrde da su bespravno pretučene od strane poliicje, a neki od njih su najavili i krivične prijave protiv policajaca.

Protest ispred Prekršajnog suda, četvrti po redu, protekao je bez incidenata, a aktivisti združene akcije Krov nad glavom najavili su nove proteste do ispunjenja zahteva.

XS
SM
MD
LG