Linkovi

Beograd: Protest nekoliko stotina građana bez incidenata


Deo okupljenih pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu
Deo okupljenih pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu

Nekoliko stotina građana protestovalo je pred zgradom Skupštine Srbije, koji su se sedmi dan zaredom okupili zbog kako ukazuju, neadekvatne reakcije države povodom pandemije koronavirusa – ali i sveukupnog nezadovoljstva situacijom u društvu i državi. Građani su se okupili i na protestima u Nišu, Čačku, Zrenjaninu i Kruševcu.

Incidenata i sukoba nije bilo.

Protest u ponedeljak uveče bio je netipičan u odnosu na prethodne dane - građani su se podelili u tri celine: okupljene oko Boška Obradovića, lidera desno orijentisanog pokreta "Dveri", Saše Radulovića, predsednika Pokreta "Dosta je bilo" i Srđana Noga, bivšeg člana "Dveri" - koga su predstavnici vlasti Srbije označili kao jednog od organizatora protesta koji su prerasli u sukobe dela radikalnijih demonstranata i policije.

Van tih grupa bili su ostali okupljeni pred Skupštinom Srbije.

Saša Radulović je u govoru poručio da je potrebno formulisati univerzalan zahtev - obaranje rezultata parlamentarnih izbora. Aktivisti pokreta su prisutne građane pozvali da u utorak blokiraju zgradu Ustavnog suda - kako bi se na tu instituciju izvršio pritisak da razmatra žalbe koje je "Dosta je bilo" uložio na izborne rezultate. Pokret "Dosta je bilo" je podneo žalbe i zahteve za ponavljanje glasanja na 2.500 biračkih mesta.

Pred skupštinskim zdanjem nema pripadnika policije. Iza zgrade parlamenta su se tokom večeri rasporedili pripadnici interventne policijske brigade - kojih na tom mestu nije bilo uoči okupljanja građana - što je bio slučaj prethodnih večeri. Tada su se, uz policajce u opremi za razbijanje demonstracija, iza zgrade raspoređivale konjička i jedinica sa psima.

Dosadašnja okupljanja građana obeležili su žestoki sukobi najradikalnijih demonstranata i policije – ali i mirno protestovanje bez incidenata koje se završavalo udaljavanjem učesnika i povlačenjem policijskih snaga iz centra Beograda.

Tokom večeri sukoba privedene su i povređene stotine ljudi – među kojima su bili demonstranti, novinari, policajci, političari. Zbog nasilja nad novinarima prethodnih dana reagovala su međunarodna i domaća novinarska udruženja - tražeći da se prekinu i istraže svi napadi novinare i medijske radnike koji su se dogodili prethodnih dana.

U međuvremenu, proteste podrške počeli su da organizuju i građani koji žive u dijaspori. Do sada se protestovalo u Parizu, Berlinu, Beču i Njujorku.

Konkretan povod prvog okupljanja građana pred Skupštinom Srbije u Beogradu, pre nedelju dana, bila je najava ponovnog uvođenja policijskog časa kao mere suzbijanja pandemije koronaviurusa predsednika Srbije Aleksandra Vučića protekle sedmice - što, međutim, Vlada Srbije nije usvojila.

XS
SM
MD
LG