Linkovi

Analitičari: Na proteste ubačeni huligani, traži se odgovornost policije


Protesti u Beogradu, 7. jul 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Protesti u Beogradu, 7. jul 2020. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Dan posle protesta u centru Beograda ispred Skupštine Srbije tumačenja tog događaja su potpuno oprečna. Za razliku do predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića po čijem je mišljenju reč o agresivnom političkom protestu koji je potpomognut, kako je rekao, stranim faktorom, sagovornici Glasa Amerike ocenjuju da je reč o protestu građana, ubačenim huliganima i preoštroj policijskoj reakciji.

Prema rečima sociologa Jove Bakića, sam povod za protest bile su najavljene oštrije mere protiv pandemije koronavirusa:

"To su bili ljudi, najobičniji građani, koji su se spontano okupljali zbog užasno iritantnog obraćanja predsednika SNS-a građanstvu. Oni su ogorčeni zbog najavljenih mera i jednog sve bahatijeg, osionijeg načina obraćanja predsednika SNS-a, koji je uzurpirao sv u vlast u zemlji protivustavno. Dakle, oni su izašli na ulicu da iskažu svoj bunt".

Analiza: Protest posledica nepoverenja u vlast
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Raša Nedeljković iz CRTA-e smatra da su protesti izraz nezadovoljstva građana i građanki Srbije.

"Neposredan povod jesu izrečene mere, ali ne vidimo da je to nezadovoljstvo merama, već upravo zbunjenost građana, nepoverenje u institucije, kontradiktornim informacijama koje dobijaju sa različitih adresa o istim temama. Sve su nadležne da daju te informacije, a daju potpuno kontradiktorne podatke. Građani su nezadovoljni, građani gube poverenje u nadležne institucuje i to je proces koji traje već dugo, ali je samo kulminirao u ovom trenutku pre svega imajući u vidu da su njihovi životi ugroženi i da ne znaju na koji način da zaštite sebe i svoje porodice".

Organizacija CRTA zatražila je neopozivu ostavku direktora policije Vladimira Rebića zbog, kako se navodi, (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu:

"Očekujemo da neko ko upravlja policijom mora da snosi odgovornost za sinoćne nerede, pre svega zbog nečinjenja. Jer, preventivno zgrada Narodne skupštine nije bila zaštićena na adekvatan način, čim se dozvolilo da se upadne u Narodnu skupštinu. Sa druge strane, zbog prekomerne upotrebe sile protiv građanki i građana, koji su bili nenaoružani."

Jovo Bakić ističe da snimci pokazuju da su za nerede, upad u parlament, a zatim i prebijanje građana najodgovorniji pripadnici navijačke grupe Janjičari:

"A onda se pojavila grupa od tridesetak ljudi, koji su po svemu sudeći huligani. Oni su zapravo krenuli sa upadom u Skupštinu, a opet, jedna grupa tih navijača je primećena kasnije kako premlaćuje građane koji su tu učestvovali", ističe Bakić.

Iako su izbori održani pre manje od 20 dana, čini se da nisu doneli stabilnost u Srbiji - slažu se u ocenama sagovornici Glasa Amerike i dodaju da kad se dijalog u društvu ne vodi u institucijama - vodi se na ulicama.

XS
SM
MD
LG