Linkovi

SAD upozoravaju Siriju da ne napada Idlib hemijskim oružjem


Sirijci koriste zemlju i prašinu da bi ugasili vatru na mestu navodnog vazdušnog udara u Džisr al Šuguru, u provinciji Idlib, 4. septembra 2018.

Sjedinjene Države obećale su da će "odgovoriti brzo i prikladno" ukoliko Sirija bude koristila hemijsko oružje u provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji.

Bela kuća je u utorak saopštila da "pažljivo prati" sudbinu Idliba, gde su, kako kaže, "milioni nedužnih civila pod pretnjom neposrednog... napada" režima predsednika Bašara al Asada.

Kaže se da je predsednik Donald Tramp "upozorio da bi takav napad bio nemarna eskalacija već tragičnog konflitka".

Bela kuća je saopštila da "će nastaviti da radi neumorno sa svojim saveznicima na pronalaženju održivog diplomatskog rešenja za neprijateljstva u Siriji" pod rezolucijom Saveta bebednosti Ujedinjenih nacija.

Sirijac vozi motocikl pored uništene zgrade u oblasti za koju se javlja da je pogođena tokom vazdušnog napada u Džisr al Šuguru, u provinciji Idlib, 4. septembra 2018.
Sirijac vozi motocikl pored uništene zgrade u oblasti za koju se javlja da je pogođena tokom vazdušnog napada u Džisr al Šuguru, u provinciji Idlib, 4. septembra 2018.

Rusija i Iran podržavaju Asadov režim i sirijske napore da preuzme Idlib.

Portparol Kremlja, Dimitrij Peskov, rekao je da je Idlib džep terorizma i da situacija tamo podriva napore da se pronađe političko rešenje za sirijski konflikt.

VIDEO: SAD upozoravaju Siriju da ne koristi hemijsko oružje u Idlibu

US Warns Syria Against Using Chemical Weapons in Idlib
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi Idlib mogao da bude očišćen od "terorista" i da bi napori na rekonstrukciji i povratku izbeglica trebalo da se nastave.​

Sirija, Rusija i Iran koriste reč "teroristi" kada govore o sirijskim pobunjenicima.

U Idlibu ima oko tri miliona ljudi i Ujedinjene nacije su saopštile da su zabrinute zbog potencijalne humanitarne situacije koja bi mogla da usledi zbog kampanje sirijske vojske.

Tramp je upozorio Siriju u tvitu od ponedeljka uveče da ne "napada nemarno" Idlib. Takođe je pozvao Rusiju i Iran da pokažu uzdržanost.

Profedor Univerziteta Triniti, Dejvid Leš, kaže za Glas Amerike da će sve dok Trampova administracija dozira pritisak kako ne bi prešao ranija upozorenja protiv hemijskog napada, uticaj SAD ostati ograničen.

"Iskreno govoreći, ne mislim da SAD išta mogu da urade. Mislim da su Rusija i sirijska vlada nepokolebljivo odlučne da ponovo zauzmu Idlib, bilo kroz fazno ratovanje, ili preko totalne ofanzive", kaže Leš.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, kaže da će se Savet bezbednosti UN sastati u petak kako bi raspravljao o situaciji.

Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim Nacijama, Niki Hejli, govori toko sednice Saveta bezbednosti, u sedištu UN u Njujorku, 28. avgusta 2018.
Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim Nacijama, Niki Hejli, govori toko sednice Saveta bezbednosti, u sedištu UN u Njujorku, 28. avgusta 2018.

Sirija je u ratu od početka 2011. godine. Veći broj strana, uključujući i provladine snage, pobunjeničke grupe i militante, bore su se za kontrolu nad više oblasti.

Asadove snage, koje vojno podržavaju Rusija i Iran, povratile su glavne gradove tokom poslednjih godina, nakon što su pobunjeničkim borcima i njihovim porodicama pružile šansu da pobegnu, umesto da se suoče sa vojnim napadom.

U međuvremenu, sumnja se da su izraelski avioni napali vojne ciljeve u sirijskim provincijama Hama i Tartus u utorak, ubivši najmanje jednu osobu, javili su sirijski državni mediji.

U izveštaju se kaže da je sirijska vazdušna odbrana presrela neke od izraelskih raketa.

Izrale nije potvrdio napade od utorka, Ali, visoki izraelski zvaničnik odbrane rekao je u utorak da su izraelski avioni pogodili 200 iranskih vojnih ciljeva unutar sirije od 2016. godine.

Izrael je rekao da se Iranu ne sme dopustiti da ima trajno vojno prisustvo unutar Sirije.

Viktor Biti iz Glasa Amerike učestvoao je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG