Linkovi

Međunarodni istražni panel: Sirijska vlada odgovorna za napad gasom


Arhiva - Čovek diše kroz masku za kiseonik nakon onoga što su spasioci opisali kao napad gasom, u Kan Šeikunu, Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Čovek diše kroz masku za kiseonik nakon onoga što su spasioci opisali kao napad gasom, u Kan Šeikunu, Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.

Međunarodni istražni panel zaključio je da je vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada odgovorna za napad smrtonosnim sarinom 4. aprila.

U napadu na pobunjenički grad Kan Šeikun ubijen je veliki broj civila, dok su mnogi ostali bolesni, što je tri dana kasnije dovelo do američkog vazdušnog udara na sirijski vojni aerodrom za koji je Vašington rekao da ga je režim koristio za lansiranje napada otrovnim gasom.

U svom finalnom izveštaju na 33 stranice, koji je dostavljen članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak, odnosno u kopiji u koju je uvid imao Glas Amerike, istražitelji Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja, kažu da je ispitivano osam mogućih scenarija po kojima je napad mogao da bude izveden.

Zaključili su da su samo dva scenarija verovatna: Sarin je oslobođen iz bombe koja je bačena iz vazduha, ili eksplozijom improvizovanje ekslozivne naprave.

Kan Šeikun, Sirija
Kan Šeikun, Sirija

Nakon pregleda fotografija, video snimaka i satelitskih fotografija, te razmatranja izveštaja o iskazima svedoka sa lica mesta i forenzičkih analiza, istražitelji su zaključili da je verovatnije da je "bomba bačena iz vazduha sa malim eksplozivnim punjenjem" izazvala smrtonosni incident.

Istražitelji kažu da imaju "dovoljno kredibilan i pouzdan dokaz" da je avion izbacio teret iznad Kan Šeikuna rano 4. aprila i da je sirijski vojni avion bio u blizini u to vreme. Panel tvrdi da je udar bombe ostavio veliki krater "iz kog je isticao sarin".

Sirija i Rusija ranije su sugerisale da je gas bio oslobođen iz bombe na tlu, a ne one koja je bačena iz vazduha.

Istražitelji nisu posetili mesto incidenta u Kan Šeikunu, rekavši da je to suviše opasno. Takođe, krater je nakon napada napunjen cementom, što je narušilo mesto incidenta.

Arhiva - Žrtve hemijskog napada u Kan Šeikunu, u severnoj provinciji Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.
Arhiva - Žrtve hemijskog napada u Kan Šeikunu, u severnoj provinciji Idlib, Sirija, 4. aprila 2017.

Ovo je bio četvrti potvrđeni slučaj da Asadov režim upotrebljava hemijsko oružje.

Isražni panel takođe je ustanovio da je drugi, odvojeni slučaj upotrebe sumpornog otrovnog gasa u sirijskom selu Um Hoš, septembra 2016, bio delo militanata Islamske države.

U izjavi u četvrtak, ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli, osudila je ponovljeno korišćenje hemiskog oružja od Asadovog režima.

"Savet bezbednosti mora da pošalje jasnu poruku da upotreba hemijskog oružja, sa bilo čije strane, neće biti tolerisana i mora da u potpunosti podrži rad nepristrasnih istražitelja", rekla je Hejli. "Zemlje koje ne urade tako nisu bolje od diktatora ili terorista koji koriste to užasno oružje".

U utorak, Rusija je upotrebila pravo veta da bi blokirala rezoluciju Saveta bezbednosti koja je trebalo da obnovi mandat zajedničkog istražnog panela za još jednu godinu. Moskva je rekla da želi da sačeka izveštaj pre nego što se odluči kako nastaviti dalje.

Savet bezbednosti i dalje ima vremena da produži rad istražitelja, do isteka mandata misije 16. novembra.

XS
SM
MD
LG