Linkovi

U Srbiji uvedena stroga zabrana kretanja od 8 uveče do 5 ujutro


Pripadnici Vojske Srbije, sa zaštitnim medicinskim maskama i u rukavicama, obezbeđuju objekte u gradovima po Srbiji. (Foto: Fejsbuk stranica Ministarstva odbrane Srbije)

Vlada Srbije donela je odluku da se od srede od 10 časova zabrani izlazak na ulice građanima starijim od 65 godina u gradovima, kao i starijim od 70 godina u ruralnim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da je druga mera veoma oštra i da se odnosi na sve ostale građane, koji od srede, u periodu od 20 časova uveče do 5 časova ujutru, neće smeti da budu na ulici.

Od ove zabrane izuzeti su oni koji su na radnom zadatku, kao i oni koji rade treću smenu, dodao je predsednik.

On je rekao da su ove nove, rigorozne mere, donete u cilju borbe protiv širenja virusa korona u našoj zemlji.

Izbori se prekidaju, i to je dogovor danas sa učesnicima izbora, dodao je Vučić.

On je najavio da će vojska preuzeti sve graničene prelaze pod svoju kontrolu, sve bolnice i migrantske centre i biće naoružana kako bi zaštitila lekare od incidenata i sprečila da koronavirus uđe u bolnice.​

Predsednik Srbije rekao je takođe da se, u cilju sprečavanja širenja zaraze, razmišljalo i o zabrani ulaska u zemlju državljanima Srbije, koji žive i rade u inostranstvu, ali se od toga odustalo, jer bi tom merom bio prekršen Ustav.

Brnabić: Najveća opasnost preti od dijaspore

Najveća opasnost i problem u širenju korona virusa za nas su naši državljani iz inostranstva koji nisu poslušali savete da ne dolaze dok traje pandemija, upozorila je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nakon sednice Vlade, na kojoj je doneta odluku o uvođenju stroge zabrane kretanja, rekla da se radi o izuzetno velikom broju dolazaka u zemlju i da to predstavlja "veliki rizik".

"Samo za poslednja dva dana vratilo se 35.376 naših državljna, to je ogroman broj, to je nemoguće konstrolisati", rekla je Brnabić i naglasila da je reč o neodgovornim građanima koji nisu poslušali savete i preporuke državnih zvaničnika i stručnjaka.

Registrovane 72 zaražene osobe

U Srbiji su u utorak do 18 sati registrovane ukupno 72 osobe zaražene koronavirusom, a od poslednjeg izveštaja, u osam sati ujutro, testirani su uzorci 39 osoba od kojih je sedam pozitivnih i 32 negativna, saopštilo je Ministartsvo zdravlja.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Od pojave virusa u Srbiji 6. marta do danas u 18 sati u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji instituta Torlak testirano je ukupno 374 osoba sa simptomima, koji ukazuju na koronavirus ili su došle iz područja zahvaćenih zarazom.

Mere Vlade Srbije: Zabrana okupljanja, izvoza lekova, stari da ne izlaze...

Vlada Srbije je, u cilju suzbijanja širenja korona virusa, ranije u utorak pooštrila mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru i zabranila izvoz svih lekova koji se nalaze na teritoriji Srbije, kao i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog jestivog ulja.

Vlada je odredila nekoliko objekata na teritoriji Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj, saopšteno je posle sednice Vlade.

Okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru ograničena su tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica. Kako se ističe u saopštenju, vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta.

Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

U cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje.

Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja, navodi se u saopštenju.

Ponoš: Vojska da stavi na raspolaganje svoje bolnice, a ne puške

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas da se "ne može puškom na virus, jer to neće rešiti situaciju" i da bi vojska zbog epidemije virusa korona trebalo da stavi društvu na raspolaganje svoje bolnice i zdravstvene kapacitete, koji nisu mali, a ne puške.

"Nema potrebe da po šetalištima naših gradova šetaju ljudi sa dugim cevima. Ništa to ne rešava u ovom momentu. Vojska nije ni opremljena ni obučena da se bavi regulisanjem kretanja na ulicama", rekao je Ponoš na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju.

On je pozvao građane da se maksimalno kooperativno odnose prema organima reda, ljudima zaposlenim u zdravstvenom sektoru i vojnicima, a vojnike i policajce da pokažu maksimalno razumevanje prema ljudima koji su uplašeni, zabrinuti, nervozni, a neki i bolesni.

"Vreme je da se uozbiljimo i ponašamo odgovorno i solidarno. Potrebni su nam empatija, pribranost i organizovanost. Svakako da nije vreme za strah i prinudu", istakao je Ponoš.

Policija: Krivične prijave protiv pet osoba

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će, po nalogu nadležnih tužilaštava, podneti krivične prijave protiv pet osoba zbog sumnje da nisu postupale po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policija prilikom kontrole na adresi prebivališta nije pronašla trojicu Kruševljana starosti 68, 32 i 25 godina, kojima je bila doneta mera samoizolacije od 14 dana na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Na adresi prebivališta policija nije pronašla ni četrdesetsedmogodišnjeg muškarca iz Aleksandrovca i tridesetogodišnjaka iz Trstenika, koji su na taj način prekršili meru samoizolacije, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG