Linkovi

U Srbiji trend ubrzanog rasta broja zaraženih, jedan pacijent kritično


Sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 18. marta 2020. (Foto: Tviter nalog Vlade Srbije)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu uveče da je zaključak stručnjaka sa sednice današnjeg Kriznog štama da je od utorka počeo trend ubrzavanja širenja epidemije korona virusa u Srbiji. Ona je najavila oštrije mere Vlade za one koji krše meru samoizolacije, među kojima su i kazne zatvora ako zaraze druge i teško im naruše zdravlje ili prouzrokuju smrt.

U Srbiji su večeras 18 sati večeras registrovana 89 slučaja Covid-19, rekla je ona.

Od poslednjeg izveštaja jutros u osam sati testirani su uzorci 19 osoba, od kojih je šest pozitivnih i 13 negativnih na korona virus, rekla je Brnabić i navela da je troje hospitalizovano, a troje pušteno na kućno lečenje. Imamo šest osoba na respiratorima, rekla je Brnabić

Drago da smo uveli oštrije mere da bismo sačuvali najosetljiviji grupu, starijih od 65 godina i dani pred nama će biti važni. Mi smo sutra u 13 danu, ulazimo od sutra polako u treću nedelju i borba se nastavlja, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je zahvalila starijim sugrađanima na tome što "poštuju mere koje su neprijatne" i što su "pokazali veliku odgovornost prema sebi i svojim porodicama".

Imamo na raspolaganju 6.000 volontera, jer ovo neće kratko trajati, moramo imati više timova, da se smenjujemo i u svakom trenutku stariji sugrađani imaju svaku pomoć, dodala je Brnabić.

Ona je rekla da penzionere brine kako će moći da podignu penzije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dao nalog da se na transparentan način pronađe rešenje kako bi svi penzioneri koji žele keš dobili novac na svoje adrese i u roku od 48 sati će biti objavljeno rešenje, a razgovara se sa Poštama Srbije i vojskom.

Pomoć iz Kine

Vlada Srbije je formirala tim koji se samo bavi donacijama iz Kine, otvoren je račun u NR Kini, gde će u juanima građani te zemlje moći da uplate novac za donacije i sve će ići za nabavku medicinsku opremu, sredstva, rekla je Brnabić.

Za kineske kompanije u Srbiji otvoreni su i devizni i dinarski računi kako bi donirali maske, testove, opremu i finansijku pomoć Srbiji, rekla je premijerka.

Preko 65.000 problematičnih povratnika iz dijaspore

Brnabić je naglasila da su problem državljani Srbije, povratnici iz inostranstva, koji nisu uslišili apele da ostanu u svojim boravištima i ne dolaze u Srbiju, pa su i dalje gužve na prelazima Batrovac i Horgoš.

Od 14. marta do jutros u osam sati vratilo se 65.142 državljana Srbije, neverovatan i neočekivan broj, rekla je Brnabić i istakla da je to poseban bezbednosni izazov, jer dolaze i građani kojima je potvrđen korona virus, a lekovima snižavaju temperaturu.

Mi ih stavljamo u samoizolaciju sa proverama ili ih hospitalizujemo, pa smo odlučili da pooštrimo mere i sankcije da bismo zaštitili opštu populaciju, predočila je Brnabić.

Za one koji prekrše meru samoizolacije od povratnika, Ministarstvo pravde će ih, preko Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, prebacivati u karantin u objektke u Vršcu, Požarevcu i Pirotu na smeštaj do daljnjeg. Ako zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a u slučaju da uzrokuje smrt izreći će mu se kazna zatvora od dve do 12 godina, poručila je ona.

U Moroviću će biti otvoren karantin za 500 osoba, gde će građani koji nemaju boravište ovde, biti smešteni od sutra ujutro, rekla je Brnabić. Akt patriotizma je bio ostajati u zemlji gde živite i radite, poručila je ona sunarodnicima koji dolaze iz evropskih zemalja, preneo je FoNet.

"Jedan pacijent u kritičnom stanju"

Član Kriznog štaba za vanredne situacije pokrajinske Vlade Zoran Gojković ranije je danas izjavio da je jedan pacijent koji se nalazi u Kliničkom centru Vojvodine u kritičnom stanju, prenosi N1.

On je rekao da se na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu trenutno nalazi pet pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je jedan u kritičnom stanju, a troje su na respiratoru u teškom opštem stanju. Kod dva pacijenta je značajno poboljšano stanje.

Gojković je istakao da je pacijent zaražen koronavirusom koji se nalazi u bolnici u Pančevu u dobrom stanju, a da je trenutno žarište virusa u Kikindi.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Ministarstva zdravlja, u Srbiji je tokom protekle noći registrovano 11 novih slučajeva obolelih od koronavirusa, a ukupno je testirana 421 osoba.

Vojska na ulicama

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja Vojska Srbije u sredu je stavila pod kontrolu sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, kao i sve bolnice.

"Radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, vršiti pojačan nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje ovih objekata", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Pripadnici Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, kao i u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.

Vojska Srbije je kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil preuzela kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svoje resurse mogli da posvete kontroli mera o zabrani i ograničenju kretanja.

Prema ranije propisanim merama, Vojska Srbije angažovana je na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od COVID-19, zatim aerodroma u Beogradu i Nišu i autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Pančevu.

Pripadnici Vojske Srbije ispred zdravstvenih cenata, nakon uvođenja vanrednog stanja u cilju borbe protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 18. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)
Pripadnici Vojske Srbije ispred zdravstvenih cenata, nakon uvođenja vanrednog stanja u cilju borbe protiv epidemije koronavirusa, u Beogradu, 18. marta 2020. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Na graničnim prelazima pripadnici Vojske Srbije pružaju pomoć nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice, kaže se u saopštenju.

Vojska Srbije preduzela je i neophodne mere za pripremu jedinica ABHO za dekontaminaciju terena i objekata radi sprečavanja širenja virusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U Srbiji je zbog koronavirusa od nedelje na snazi vanredno stanje, a u ponedeljak uveče dodatno je pooštreno ograničenje slobode kretanja.

Odlukom Vlade Srbije koju je saopštio predsednik Aleksandar Vučić, strogo je zabranjeno kretanje starijima od 65 godina u urbanim i 70 godina u manjim sredinama posle 10 sati ujutru, dok je svima ostalima strogo zabranjeno kretanje od 8 sati uveče do 5 ujutru.

Vučić je rekao da su ove drastične mere uvedene kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u Srbiji, a da će policija kontrolisati njihovo sprovođenje.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojšta Stefanović rekao je "uvođenje
policijskog časa mera koja treba da pomogne zaštiti života građana, jer se od 8 uveče ostvaruje najveći broj socijalnih kontakata ljudi, druženja u kafićima i restoranima i šetnje ulicama", prenosi Fonet.

On je za TV Pink rekao da će policija stalno proveravati ljude kojima je određena izolacija, telefonom ili dolaskom na adresu stanovanja.

Ministar unutrašnjih poslova je upozorio da je poštovanje samoizolacije neophodno kako bi zdravstveni sistem dobio na vremenu jer se "vrh krize očekuje narednih dana".

Istakao je da je širenju zaraze doprinelo i to što se veliki broj državljana Srbije, koji se vratio iz Italije, nije pridržavao samoizolacije.

Na to je upozorila i premijerka Ana Brnabić koja je ranije istakla da su "najveća opasnost državljani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva uprkos savetima da ne dolaze dok traje pandemija".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se razmatralo potpuno zatvaranje granica Srbije, ali da se od toga odustalo jer bi tako bio pogažen Ustav.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG