Linkovi

Zvaničnici upozoravaju na širenje koronavirusa u SAD, ograničeno i kretanje vojnika


Radnici sa zaštitnim maskama ispred staračkog doma u državi Vašington, na zapadnoj obali SAD, gde je do sada najveći broj žrtava koronavirusa
Radnici sa zaštitnim maskama ispred staračkog doma u državi Vašington, na zapadnoj obali SAD, gde je do sada najveći broj žrtava koronavirusa

Jedan od najviših američkih zdravstvenih zvaničnika rekao je u nedelju da širenje koronavirusa kroz američke zajednice "nije ohrabrujuće" i upozorio Amerikance da će možda morati pažljivo da razmotre da li će prisustvovati velikim okupljanjima ako se trenutna situacija nastavi.

"Imaćemo bolje razumjevanje obima epidemije narednih dana. Nažalost, situacija nije ohrabrujuća zbog širenja virusa u samim zajednicama", rekao je šef odseka za zarazne bolesti u Nacionalnim institutima za zdravlje Entoni Fauči u programu televizije NBC "Meet the Press".

Fauči je pozvao Amerikance, kod kojih postoji najveći rizik od koronavirusa, da ograniče putovanje.

"Ako imate zdravstvene probleme, a naročito ako ste stariji, morate da razmislite dobre pre nego što odlučite da putujete avionom, i ne idite na kruzere", rekao je Fauči.

Američka vojska u međuvremenu je saopštila da će ograničiti putovanje u Italiju i Južnu Koreju i iz tih zemalja zbog širenja koronavirusa, te da će zabraniti stranim vojnicima da učestvuju u američkim vežbama, razmenama i posetama u zemljama koje su najviše pogođene zarazom.

Odluka je doneta nakon što su od novog virusa obolela još dva američka vojnika: jedan u Italiji i jedan u bazi u Virdžiniji, u predgrađu prestonice Vašingtona. Prethodno je bio zaražen jedan američki vojnik u Južnoj Koreji.

Broj obolelih u SAD dostigao je 550 u više od 30 saveznih država i u prestonici Vašingtonu, a do sada je preminula 21 osoba.

XS
SM
MD
LG