Linkovi

"Gradonačelnik Pit" se kandidovao za predsednika


Gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž.

Demokrata Pit Butidžidž, gradonačelnik Saut Benda u Indijani, formalno je objavio da se kandiduje za predsednika na izborima 2020. Prvo će morati da se takmiči sa velikim brojem drugih demokrata koji se kanduju za predsedničku nominaciju svoje stranke. Butidžidž je do pre nekoliko meseci bio doslovno nepoznat na nacionalnoj političkoj sceni ali je doživeo veliki skok popularnosti u novijim anketama.

"Ja sam Pit Butidžiž. Zovu me gradonačelnik Pit. Ponosni sam sin Saut Benda u Indijani i kandidujem se za predsednika Sjedinjenih Država”, izjavio je Butidžiž predstavljajući se široj američkoj javnosti.

37-godišnji Butidžidž je diplomac sa Harvarda i Oksforda. Takođe je ratni veteran iz Avganistana i govori sedam jezika.

37-godišnji Pit Butidžidž bio bi najmlađi predsednik u istoriji Amerike.
37-godišnji Pit Butidžidž bio bi najmlađi predsednik u istoriji Amerike.

Ukoliko bude izabran, bio bi najmlađi predsednik Amerike. Međutim, nedavno je u Nju Hempširu izjavio da se njegova poruka, koja se odnosi na budućnost zemlje, dopada svim demografskim kategorijama.

“I ljudi koji su vršnjaci mojih roditelja žarko žele da podrže smenu generacija sve dok smo posvećeni temama i pitanjima koja će biti važna u budućnosti”, kaže Pit.

Butidžidž bi takođe bio prvi američki otvoreno gej predsednik. Njegov suprug Česten već je osvojio mnoge američke birače.

“Što se tiče mog muža, ja sam pristrasan jer ga volim, ali sjajno je videti kako se i ostatak Amerike polako zaljubljuje u njega.”

Butidžiž nema političko iskustvo na nacionalnom nivou – on je sada gradonačelnik Saut Benda, grada sa nešto više od 100.000 stanovnika. Njegovim pristalicama to, izgleda, ne smeta.

“Gradonačelnik je već skoro osam godina. Iskustvo u izvršnoj vlasti je dragoceno za Belu kuću, a kada je reč o zakonodavnom iskustvu, tu bi mogao da mu pomogne njegov tim”, smatra Džastin Tiči iz Nju Hempšira.

“Iako nema iskustva na nacionalnoj sceni, ima izvršno iskustvo - kao gradonačelnik. Imam osećaj da vrlo dobro razume svoje glasače”, kaže Kim Fan iz Pensilvanije.

Butidžiž je, prema nedavnim anketama doživeo veliki skok popularnosti u ključnim državama i prikupio sasvim solidnu sumu od 7 miliona dolara u prvom tromesečju. Da li će održati taj rast, ostaje da se vidi.

"Kandidati ponekad budu zvezde nekoliko nedelja ili meseci a onda ih zameni neki drugi kandidat popularan u tom trenutku. Mislim da sada znamo da je njegova kandidatura održiva ali ne znamo da li će biti zvezda među demokratama”, ističe Lea Askarinam, repoterka i analitičarka portala "Unutar izbora" (Inside Election).

U narednih godinu dana, Butidžidž će morati da se takmiči sa najmanje 19 drugih demokrata da bi osvojio nominaciju svoje stranke i priliku da porazi predsednika Donalda Trampa 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG